The balloon

Reuters

Amerika prati balon za koji se sumnja da ga Kina koristi za nadgledanje i nadziranje.

Balon je prethodnih dana uočen kako leti iznad nekoliko osetljivih lokacija.

Zvaničnici američkog ministarstva odbrane uvereni su da se radi o „balonu za nadgledanje sa velikih visina“ i da pripada Kini.

Poslednji put uočen je u saveznoj državi Montana na zapadu Amerike.

Ali vojni zvaničnici su odlučili da ga ne obaraju zbog straha gde bi mogli da padnu ostaci.

Kineske vlasti nisu komentarisale ovaj slučaj.

U saopštenju kanadske vlade navodi se da „prate informacije o još jednom incidentu“ u kojem je navodno učestvovao ovaj balon, ali se ne otkrivaju detalji.

Objekat je preleteo preko Aleutijanskih ostrva na Aljasci, potom prošao iznad dela Kanade i pojavio se kod grada Bilings u Montani.

Neimenovani američki zvaničnik rekao je da je vlada spremila vojne avione F-22, u slučaju da Bela kuća izda naređenje da se balon obori.

Najviši vojni zvaničnici, među kojima ministar odbrane Lojd Ostin i general Mark Majli, načelnik generalštaba, sastali su se u sredu da procene pretnju.

Oni su savetovali da se ne preduzimaju „kinetičke akcije“ protiv balona zbog opasnosti koje bi ostaci letelice mogli da predstavljaju za ljude na zemlji.

U vojnoj terminologiji, kinetička akcija odnosi se na upotrebu oružja ili smrtonosne sile.

Montana, retko naseljena američka država, dom je jednog od samo tri silosa za nuklearne rakete u zemlji, u vazduhoplovnoj bazi Malmstrom.

Zvaničnici su rekli da je očigledno špijunska letelica bila iznad osetljivih lokacija radi prikupljanja informacija.

Jedan od američkih zvaničnika, koji je insistirao da ostane anoniman, rekao je da nije bilo „značajno povećane pretnje“, niti ugrožavanja američke obaveštajne službe jer se „tačno se gde je ovaj balon i kuda prolazi“.

On je dodao da takođe nema pretnje za civilno vazduhoplovstvo jer je balon bio „značajno“ iznad visine koju koriste komercijalne avio-kompanije.

Zvaničnik Ministarstva odbrane je rekao da su SAD pokrenule to pitanje sa kineskim zvaničnicima u ambasadama u Vašingtonu i Pekingu.

Tokom brifinga u četvrtak u Pentagonu, zvaničnici su odbili da otkriju trenutnu lokaciju letelice, a nisu želeli ni da detaljnije govore o objektu.

„Postoje izveštaji da su piloti videli ovu stvar iako je prilično visoko na nebu“, rekao je neimenovani zvaničnik odbrane.

Dodali su da su takvi baloni za nadzor praćeni u proteklih nekoliko godina.

To je zbunilo korisnike društvenih medija u Montani, a neki su objavli fotografije bledog okruglog objekta visoko na nebu.

Drugi su izvestili da su videli američke vojne avione u toj oblasti.

Čejs Doak, radnik iz Bilingsa u Montani, rekao je novinskoj agenciji Asošiejted pres da je primetio „veliki beli krug na nebu“ i otišao kući da uzme bolju kameru.

„Mislio sam da je to možda pravi NLO“, rekao je.

„Zato sam želeo da budem siguran da sam to dokumentovao i napravio što više fotografija“.

Kineski državni mediji nisu izvestili o incidentu, ali se o njemu naširoko raspravlja na kineskim društvenim mrežama.

„Imamo toliko satelita, zašto bismo morali da koristimo balon“, napisao je jedan korisnik na mreži Veibo.

Senator Marko Rubio, republikanac u senatskom odboru za obaveštajne poslove, kritikovao je Peking.

„Nivo kineskih špijunskih aktivnosti usmerenih na našu zemlju je drastično porastao, postao je intenzivniji i drskiji u poslednjih pet godina“, napisao je on na Tviteru.

Guverner Montane Greg Đanforte, republikanac, u saopštenju je naveo da je obavešten o „duboko zabrinjavajućoj“ situaciji.

Govoreći na nepovezanom događaju u Vašingtonu u četvrtak, direktor CIA Vilijam Berns nije spomenuo balon, ali je Kinu nazvao „najvećim geopolitičkim izazovom“ sa kojim se SAD trenutno suočavaju.

Navodna špijunska letelica će verovatno povećati napetosti uoči posete američkog državnog sekretara Entonija Blinkena Kini sledeće nedelje.

Najviši američki diplomata boraviće u Pekingu gde će razgovarati o širokom spektru pitanja, među kojima su bezbednost, Tajvan i Kovid-19.


Pogledajte video

Kovid u Kini: Policija pretukla i pritvorila BBC novinara tokom antivladinih protesta
The British Broadcasting Corporation

Pratite nas na Fejsbuku, Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.