Belivuk

BBC/Jakov Ponjavić

Aplikacija Skaj i prepiske, navodna ubistva, odnosi među članovima grupe i njihova primanja obeležila su treću nedelju suđenja grupi Veljka Belivuka, koje je jedno od najznačajnijih u Srbiji u poslednjoj deceniji.

Svedočenje je nastavio Srđan Lalić, ranije član Belivukove grupe, sada svedok tužilaštva.

Na kraju su mu advokati okrivljenih postavljali pitanja, a potom i sami okrivljeni, kada je došlo do nešto žustrije rasprave između Marka Miljkovića i njega.

Nastavak suđenja zakazan je za 20, 21, 22. i 23. decembar.

Grupa koju su, kako navodi tužilaštvo, predvodili Belivuk i Miljković, tereti se za sedam ubistava, otmice, trgovinu drogom, silovanje, nezakonito držanje i nošenje oružja.

Tužilaštvo tvrdi da su žrtve klana Aleksandar Gligorijević Puki, Goran Veličković Goksi, Lazar Vukićević, Zdravko Radojević, Milan Ljepoja, Nikola Mitić i Goran Mihajlović.

Svi optuženi su negirali krivicu, sem trojice članova Belivukovog klana koji su ranije priznala zločine u zamenu za status svedoka saradnika i blažu kaznu.

Reč je o Bojanu Hrvatinu, Nikoli Spasojeviću i Srđanu Laliću, koji je i najvažniji svedok tužilaštva, jer je navodno direktno učestvovao u ubistvima.

Lalić je poznat po fotografiji na kojoj se smeje iznad ubijene žrtve, koju su javnosti prvi pokazali predsednik Vučić i ministar policije Aleksandar Vulin.

Po završetku suđenja, Hrvatinu će biti izrečena kazna zatvora od 15 godina, Spasojeviću od 14 godina i Laliću od 18 godina.

Suđenje je počelo više od godinu dana posle podizanja optužnica, a posebnu pažnju izazivaju tvrdnje o spregama kriminala i politike, koje, međutim, nisu deo optužnica.

Belivuk i Miljković više puta su izjavljivali da su radili za državu, kao i da su imali niz susreta sa najvišim zvaničnicima, među kojima je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Predsednik Srbije je to negirao.

Još detaljnije o skaju

Na prethodnom ročištu, početkom novembra, Lalić je pričao da je bio distributer Skaj aplikacije i telefona preko njegove privatne firme.

Kako je naveo, upravo je on svim okrivljenima instalirao aplikaciju Skaj.

Reč je o aplikaciji koja omogućava slanje šifrovanih poruka koje navodno niko nije mogao da prati, a do tih materijala policija je došla kroz saradnju sa stranim službama.

Uz svedočenje okrivljenih svedoka, materijali sa Skaja su najveći dokazi koje tužilaštvo ima protiv Belivukove grupe.

Optuženi i njihovi branioci se tome protive, jer sudsko veće još uvek nije donelo odluku da li će sve što je prikupljeno sa Skaja biti u postupku korišćeno kao dokaz.

Oni tvrde da je tužilaštvo do tih materijala došlo nezakonitim putem.

To sve čini Lalićevo svedočenje još važnijim, zato što je on priznao sva krivična dela grupe.

„Očigledno je Skaj trn u oku okrivljenima“, izjavio je zamenik tužioca za organizovani kriminal Zoran Babić.

Belivuk suđenje

Fonet

Zašto svedoči, detalji ubistava

Na tu ideju je, kako kaže, došao pre godinu dana.

Jedan od razloga za to, kako je naveo, bio je „odnos koji je kavački klan imao prema okrivljenima“.

Potom je još detaljnije opisivao na koji način je Belivukova grupa ubijala žrtve i lišavala se tela.

Prema njegovim rečima, tela su posle ubistava sekli u delove i mleli u mašini za mlevenje koja se nalazila u skrivenoj prostoriji u kući u Ritopeku.

Odgovarajući na pitanja zamenika tužioca, Lalić je rekao da im je za ubistvo i uništavanje tela u proseku bilo potrebno sat i po do dva sata.

Za čišćenje te mašine, tvrdi, koristili su sonu kiselinu ili varikinu, u zavisnosti šta su u tom momentu nalazili u prodaji, a prilikom čišćenja nosili su zaštitnu opremu.

Kako je naveo, tokom čitavog tog procesa nikome nije pozlilo, niti je bilo loše – ili barem o tome nisu govorili – jer bi to značilo da pokazuju slabost.

Iz istog razloga, tvrdi, i on i ostali članovi grupe prihvatali su sve teža i teža krivična dela i niko nikad nije rekao „ja neću“, strahujući za sopstveni život.

„Radili smo sve da ne bi bili ugroženi, suprostavljanje bi bilo loše protumačeno od vođa grupe“, rekao je Lalić.

Koga nisu uspeli da namame u kuću Ritopeku, ubijali su ga na ulici, poput Aleksandra Šarca i Ljubomira Markovića Kiće, naveo je.

Lalić je naveo i da je bio zadužen za bezbednost prostorija grupe na stadionu Partizana, kao i da da je grupa imala sopstveni video nadzor.

Njihovi pripadnici, dodao je, bili su uključeni u lanac distribucije kokaina i spida, koji su prethodno pravili u prostorijama na stadionu.

Mesečna primanja grupe i prepirke sa Miljkovićem

U nastavku svedočenja pričao je i o mesečnim primanjima čitave grupe.

Ona su, kako je naveo, tokom 2019. godine bila „baš jako slaba i da tek od polovine 2020. zarade postaju značajnije veće.

Ipak, kako je rekao, prihodi su sve vreme progresivno rasli.

„Vidite ja nisam radio u ‘Koka-koli’, pa da imam ista primanja svakog meseca“, naveo je Lalić.

„Od meseca do meseca to je variralo, nekad zaradim više nekad manje.

„Znate, tržište droge je vrlo nestabilno, nije to organizovana kompanija pa da vi možete da projektujete svoja primanja“.

Naveo je i da je novac za izvršene zadatke dobijao od Belivuka.

Prema njegovim tvrdnjama, dobio je prvi put 10.000 evra, drugi put 5.000 evra i „nagradu“ u vidu jednog kilograma kokaina.

Na kraju ročišta Laliću su postanja postavljali advokati odbrane, a onda i Marko Miljković, što je sve vreme izgledalo kao polemika.

Sa obraćanja na „ti“, brzo su prešli na persiranje jedan drugom, da bi se u žaru ispitivanja obraćali i povišenim tonom, preneo je N1.

„Nemoj da me nerviraš“, rekao je Miljković Laliću u jednom trenutku, da bi Lalić nešto kasnije odgovorio „nećeš mi ti određivati šta da ti kažem“, prenosi Nova.

Sutkinja je u jednom trenutku opomenula i Lalića i Miljkovića.

„Malo vam je nastup… Znate kakav, malo zastrašujući“, rekla je Miljkoviću.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.