Nedelja pred nama biće burna širom sveta, a pred vama su neki od najznačajnijih i najinteresantnijih događaja.

1) Glasanje o Bregzitu (da, još jedno)

Theresa May

Getty Images
Tereza Mej

Šta se dešava?

Parlament Velike Britanije ove nedelje glasaće o Bregzitu nekoliko puta. Između ostalog, na rasporedu je još jedno glasanje o sporazumu o izlasku iz Evropske unije koji je predložila premijerka Tereza Mej.

Kako je došlo do toga?

Velika Britanije trebalo je da napusti EU u petak, 29. marta.

Poslanici su, međutim, dva puta glasali protiv plana koji je premijerka predložila, kao i protiv izlaska iz EU bez dogovora.

Lideri Evropske unije su u međuvremenu odobrili odlaganje Bregzita do 12. aprila ili 22. maja – u zavisnosti od toga kako će poslanici glasati ove nedelje.

Zašto je ovo važno?

Ako poslanici glasaju za sporazum o izlasku, Bregzit će biti odložen do 22. maja.

Ako ponovo glasaju protiv plana, predstavnici EU najavili su da će „sve opcije ostati otvorene“ do 12. aprila, ali da do tada Velika Britanija mora da odluči koji će biti naredni koraci.

Poslanici takođe treba da potvrde promenu datuma Bregzita – trenutno je 29. mart i dalje u zakonu upisan kao dan kada će Britanija napustiti EU.

Šta god da se dogodi ove nedelje, najverovatnije će biti dočekano uz kritike – Bregzit je jedno od pitanja koje izaziva najviše podela u Velikoj Britaniji.

2)Rezultati izbora na Tajlandu

Woman walking past a "Vote" graffiti

Reuters

Šta se dešava?

Milioni glasača izašli su na izbore na Tajlandu, a preliminarni rezultati očekuju se u ponedeljak.

Zašto je ovo važno?

Ovo su bili prvi izbori na Tajlandu nakon vojnog puča 2014. godine.

Na izborima su se takmičile partije bliske vojsci i one bliske bivšem premijeru Taksinu Šinavatri.

U jednom trenutku, sestra kralja Tajlanda najavila je da će biti kandidat jedne od partija bliskih Šinavatri, ali je ustavni sud zaustavio kandidaturu rekavši da bi njen ulazak u politiku doveo u pitanje neutralnost monarhije.

Mnogi se nadaju da će izbori okrenuti Tajland ka demokratskoj vladavini – mada neki kritičari kažu da će novi ustav koji je donela vojska osigurati ulogu i značaj armije u zemlji bez obzira na rezultate izbora.

3) Kompanija Apl i novi proizvod

The Apple logo displayed on a tablet

AFP

Šta se dešava?

Apl bi trebalo da lansira novi proizvod u ponedeljak. Mnogi očekuju da će kompanija predstaviti video servis, poput Netfliksa.

Zašto je ovo važno?

Novi proizvod mnogi su opisali kao najznačajniji korak za kompaniju još od lansiranja Ajfona.

Sam Apl se potrudio da događaj promoviše kao značajan – na pozivnicama za novinare kompanija je napisala da je „vreme za šou“.

U svakom slučaju, predstavljanjem novog Apl proizvoda kompanija bi trebalo da pokaže da je spremna da ponudi više od Ajfona i Mek kompjutera – i uđe u konkurenciju sa servisima poput Netfliksa i Amazona.

4) Ženska šetnja svemirom

NASA astronaut Christina Koch

AFP
Astronautkinja Kristina Koh

Šta se dešava?

Dve astronautkinje, Kristina Koh i En MekKlejn, prošetaće u petak svemirom kako bi zamenile baterije koje energijom snabdevaju Međunarodnu svemirsku stanicu. Njih dve provešće sedam sati u svemiru.

Zašto je ovo važno?

NASA kaže da nije namerno poslala na misiju Koh i MekKlejn – članovi misije određuju se na osnovu obaveza i sposobnosti astronauta.

Samo 11 posto žene imalo je priliku da izađu u svemir, pa je za mnoge ova misija značajan trenutak.

„Ne mogu da držim pod kontrolom svoje uzbuđenje!!!!“, napisala je na Tviteru kontolorka letenja Kristen Fakol koja će astronautkinjama pružati podršku iz Hjustona.

Jedna od prijatnih slučajnosti je da će Koh i MekKlejn šetati svemirom poslednje nedelje meseca posvećenog ženama i ženskim pravima.

https://twitter.com/kfacciol/status/1101576246713085952


NASA će šetnju emitovati uživo od 11.30 časova po lokalnom vremenu u Beogradu.