Hrvati

REUTERS/Paul Childs

Dva dana postupka protiv Fudbalskog saveza Srbije, Međunarodna fudbalska federacija pokrenula je novi disciplinski postupak – protiv Fudbalskog saveza Hrvatske zbog incidenta na Svetskom fudbalskom prvenstvu.

Prema saopštenju FIFA, postupak je pokrenut zbog transparenata i uvredljivih poruka upućenih Milanu Borjanu, golmanu kanadske reprezentacije sprskog porekla, tokom utakmice drugog kola Grupe F na Mundijalu.

Tokom meča koji je Hrvatska ubedljivo dobila 4:1, hrvatski navijači su vređali Borjana i njegovu supurugu Snežanu, a na tribinama su mogli da se vide transparenti na kojima su bili nacrtani traktori kao ruganje Srbima koji su masovno izbegli iz Hrvatske 1992. godine tokom akcije hrvatske vojske Oluja u ratu u Jugoslaviji.

Golman Kanade Milan Borjan, koji godinama brani za beogradsku Crvenu zvezdu, rođen je u etničkom srpskom regionu u Hrvatskoj koji je bio deo sukoba koji je podelio bivšu Jugoslaviju 1990-ih.

Borjanova porodica napustila je rodni grad 1995. godine kada su ga zauzele hrvatske snage uz priče da su etnički Srbi pobegli na traktorima.

FIFA je saopštila da je postupak pokrenut protiv Hrvatskog fudbalskog saveza „zbog ponašanja njenih navijača“ i pozvala se na pravila koja se odnose na diskriminaciju i bezbednost na utakmicama.

Šta su uradili hrvatski navijači?

Tokom utakmice, hrvatski navijači istakli su nekoliko uvredljivih transparenata.

Iskoristili su i zastavu poznatog svetskog proizvođača traktora Džon Dir i promenili slogan kako bi uvredili Borjana.

Na zastavi je pisalo: Knin 95.

Jasna je bila aluzija na zbeg Srba iz područja Knina koji su mahom na traktorima, sa osnovnim stvarima, krenuli u koloni ka Srbiji.

Borjan se kao dete preselio sa porodicom u Kanadu i izabrao da predstavlja tu zemlju u fudbalu.

Zašto je Srbija pod istragom?

Zbog zastave na kojem je prikazana teritorija Kosova uz natpis „Nema predaje“ koje je navodno visila u svlačionici uoči meča sa Brazilom u prvom kolu Mundijala u Kataru.

„Postupak je pokrenut na osnovu člana 11 Disciplinskog pravilnika FIFA i člana četiri pravilnika za Svetsko prvenstvo 2022″, navodi se u saopštenju FIFA.

Ovi članovi odnose se na „uvredljivo ponašanje i prekršaje pravila fer-pleja“, kao i „iskorišćavanje sportskog događaja za nesportske ciljeve“, dodaje se.

Fotografija zastave iz svlačionice privukla je pažnju društvenim mrežama posle objave Hajrula Čeku, kosovskog ministra kulture, omladine i sporta.

„Ovo je iskorišćavanje FIFA Svetskog prvenstva za širenje sramne poruke iz svlačionice reprezentacija Srbije, za širenje mržnje, ksenofobije i genocidnih poruka prema Kosovu“, napisao je Čeku na Tviteru.

„Očekujemo konkretne akcije FIFA s obzirom da je Fudbalski savez Kosova (FFK) punopravni član te organizacije, kao i UEFA“, dodao je.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.