Beograd danas obeležava gradsku slavu Spasovdan 1Foto: Beoinfo

Liturgijom u Vaznesenjskoj crkvi a potom i litijom centralnim gradskim ulicama, Beograd će danas obeležiti gradsku slavu Spasovdan.

Liturgiju u Vaznesenjskoj crkvi služi patrijarh Porfirije sa sveštenstvom Srpske pravoslavne crkve, a uz brojne Beograđane obredu prisustvuje i pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović. Poglavar SPC će večeras predvoditi litiju sa više stotina sveštenika, članova beogradskih crkvenih horova i predstavnika različitih gradskih službi.

Oni će u 19 časova krenuti od Vaznesenjskog hrama, ulicama Kneza Miloša i Kralja Milana, preko Slavije i Bulevara oslobođenja do Hrama Svetog Save na Vračaru, gde će patrijarh služiti i moleban za Beograd i njegove žitelje.

Domaćin slave ove godine biće gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić koji je pozvao građane da se pridruže litiji, uz poštovanje epidemioloških mera.

„Kroz litiju i slavu Grad Beograd želi da pokaže jedinstvo“, kazao je gradonačelnik i najavio da će tokom litije prvi put biti iznete mošti Svete Petke i despota Stefana Lazarevića tokom čije vladavine je Beograd prvi put postao srpska prestonica. Prošle godine litija nije bila organizovana zbog nepovoljne epidemiološke situacije.

– Litija će u koloni ići do Hrama Svetog Save, građani će biti raspoređeni po grupama, što znači da će nakon svake grupacije ljudi postojati rastojanje, te će se na taj način sprečiti stvaranje velike gužve. Tako smo organizovali i maraton, dali preporuku da građani nose maske, i naši volonteri će danas deliti besplatne maske – rekao je Radojičić za TV Prva.

Gradonačelnik je reako da je danas dan da se setimo svih koji su izgubili borbu sa virusom korona i zahvalimo svima koji su se sa nama borili, pre svega medicinskim ali i svim drugim radnicima koji su se zajednički, organizovano borili protiv kovid infekcije.

Radojičić je istovremeno podsetio da bi trebalo da budemo i dalje oprezni jer još uvek postoje rizici, ipak značajno manji nego u prethodnom periodu.

– Pozivam sugrađane da se u litiji pridržavaju mera na koje će ih redari sve vreme podsećati, odnosno da idu u takozvanim blokovima i ne budu suviše blizu jedni drugima u koloni. Naši redari imaće besplatne maske za sve sugrađane koji ih u tom trenutku ne budu imali, kako bismo smanjili svaki rizik od infekcije – rekao je Radojičić, a prenosi Sekretarijat za informisanje grada Beograda.

Beograd danas obeležava gradsku slavu Spasovdan 2
Foto: Beoinfo

Govoreći o Spasovdanu, Radojičić je izrazio zadovoljstvo što mu je pripala ta čast da ove godine bude domaćin gradske slave.

– Spasovdan je divan pravoslavni praznik, a kada ste još i domaćin slave, to osećanje ne možete izraziti rečima. Na barjaku piše „Ko krsno ime slavi, njemu i pomaže” i to je poruka našeg okupljanja i slavlja. Kao što i naše porodice slave, tako to čini i Grad i još jednom koristim priliku da svim sugrađanima čestitam slavu i poželim sve najbolje – kazao je Radojičić.

Otkada je despot Stefan Lazarević 1403. godine dao Beogradu status prestonice, u čast obnove i napretka Beograd je kao svoju slavu uzeo Vaznesenje Gospodnje – Spasovdan.

Stara zavetna slava simbolično ukazuje na uzdizanje – vaznesenje grada iz pepela i neuništivu nadu i veru u budućnost. Praznik Vaznesenja Gospodnjeg ili kako je u narodu uobičajeno Spasovdan jedan je od deset praznika posvećenih Hristu, spada u pokretne praznike i uvek pada u četvrtak, 40 dana posle Vaskrsa, a deset dana pre Duhova.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

4 reagovanja na “Beograd danas obeležava gradsku slavu Spasovdan”

  1. Litije, poziva građane, u doba pandemije? Pa tu se nema šta reći, treba odmah da podnese ostavku na mesto gradonačelnika, on je lekar, ako to ne uradi, znači da i on ima lažnu diplomu.

  2. A samo jedna maska. Bog čuva od korone. Svaki dalji komentar je suvišan!

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.