Foto: Fonet/Beoinfo

– Nakon 30 godina Beogradskog maratona idemo ka tome da i u drugoj polovini godine imamo još jedan trkački spektakl upravo na zahtev velikog broja ljudi koji su krenuli da se bave ovim sportom, rekao je gradonačelnik i istakao da naša prestonica organizovanjem ovakvog događaja parira velikim svetskim gradovima. Beogradski polumaraton počeće godinu dana ranije nego londonski, prema rečima Siniše Malog, London dobija svoj polumaraton tek iduće godine.

Ipak, beogradski maraton i dalje nema podršku Evropske atletske asocijacije, jer u kalendaru njihovih događaja ove manifestacije i dalje nema. Nakon što su izbrisali trku srpske prestonice sa te liste još u febraru pred održavanje jubilarnog 30. Beogradskog maratona zbog, kako je tada objasnio šef odeljenja Komunikacija EAA Džejms Maligen, neisplaćenih dugovanja.

Umesto podrške ove organizacije, gradski čelnici dobili su pohvale Svetskog udruženja
maratona i uličnih trka. Predsednik udruženja Pako Borao, obratio se javnosti video porukom i poželeo sreću gradu u želji da manifestacija zaživi i potraje dugi niz godina.

Gradonačelnik Mali je još dodao da će do decembra svi veći radovi na gradskim ulicama biti završeni, tako da će polumaraton moći da se izvede i bez dužeg zatvaranja velikih saobraćajnica, jer je za njega potrebna i srazmerno kraća ruta nego za maraton.

Direktor „Beogradskog maratona“ Dejan Nikolić objasnio je da će prvi Beogradski polumaraton ustvari činiti dve trke, „Beogradskih 21″ i “ Beogradskih 10″, što znači da će učesnici imati mogućnost da istrče 21 km ili 10 km u zavisnosti od fizičke spremnosti. Govoreći o startu i cilju istakao je da se sprema iznenađenje, koje će u skladu sa svetskom tradicijom, uključivati promociju atrakcija glavnog grada.

Konferenciji su prisustvovali đaci Zemunske gimnazije iz pokreta „Maturanti maratonci“, a njihov profesor i trener Saša Porubski objasnio je da se njegovi učenici već u prvom razredu spremaju za polumaraton, kako bi u četvrtom istrčali ceo.Takođe bio je prisutan i profesor Branko Bošković, koji će lično spremati gradonačelnika Malog za polumaraton.