Beograd otvoren grad 1Mirjana Popović Radović

Povod za BUNT protiv nečovečne vlasti bilo je prebijanje opozicionog lidera Borka Stefanovića. Brutalnost tog čina izazvala je spontani građanski revolt.

Ali, ta početna energija protesta protiv opipljive nepravde, vremenom je ipak nametnula pitanje:

„Da li je to urbani bunt na ulicama Beograda i pobunjenih gradova Srbije – ili ulični performans?“

Ovo pitanje organizatorima protesta, i opozicionim krugovima, lebdi u toplom prolećnom vazduhu. Jer oblepljivanje tunela vlastodrščevim lažima, manje je provokacija za vlast, a više demonstracija političke bezidejnosti. Prividom borbe za promenu sistema, stvara se iluzija – spektakl, poput SIMULAKRA POBUNE, sa „pozorišnim rekvizitima“ skoro teatralnim.

Zato povezivanje različitih pobunjenih struktura, sindikata, lokalnih frontova, ka zajedničkom cilju promene, svakako je prvi potez u pravcu promene postojećeg sistema. Otuda vraćanje na staro, sa iskustvom već viđenih aktera, kako to sada čini DS, unapred je osuđeno na neuspeh, bez prave spoznaje stvarnosti po sebi.

Iskaz čuvenog kineskog mislioca-vojskovođe Sun-Cua, odnosi se na čudan način i na beogradski protest, pa: „Prilika da osiguramo sebe od poraza je u našim rukama, ali, priliku da se pobedi protivnik, jedino daje on sam.“