Crveni Vozarev krst - greška ili faza u radovima? 1Spomenik Vozarev krst nakon uklanjanja crvene farbe Foto: Jovana Tomić

Prvobitno je danas na pitanje naših novinara zašto je Vozarev krst prekrečen u crvenu boju, iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda rečeno da je u pitanju greška izvođača i da je u toku skidanje farbe koja je prethodno naneta. Tom prilikom su istakli i da ne znaju kako je do te greške došlo kao i da je to farba za beton koja se lako može skinuti. Ipak, ubrzo su iz Zavoda demantovali ovu nezvaničnu izjavu datu portalu Danasa, a i izvođač radova, firma KOTO d.o.o. iz Beograda, koja je pored rekonstrukcije Vozarevog krsta nadležna za obnovu još 13 spomenika na beogradskoj teritoriji, navodi da greške u obnovi ovog spomenika nije bilo već da je u pitanju faza rada.

Do izjave iz te firme nismo došli jer su rekli da ne žele da razgovaraju sa novinarima bez zvaničnog saopštenja Zavoda. U saopštenju te ustanove navode da je farbanje u crvenu boju bio samo jedan od postupaka restauracije i da spomenik neće takav ostati.

„Kako je postojeća obloga od veštačkog kamena u prethodnom periodu više puta segmentno obnavljana, izuzev planiranih radova na sanaciji trenutnih oštećenja, izvršena je i konsolidacija svih površina, nanošenjem konsolidujućeg sredstva premazivanjem. Primenjeni postupak je proizveo efekat crvenog obojenja na spoljnim površinama. Dobijeni crveni film je peskiranjem uklonjen, a obloga od veštačkog kamena je konsolidovana. Po završnom pranju i čišćenju, po svim površinama spomenika će biti naneta hidrofobna i aseptička zaštita“, navodi se u saopštenju.

Reporterka portala Danas.rs uslikala je popodne spomenik nakon što je sa njega uklonjena crvena farba

Izvedeni radovi su manjeg obima, ističu, i u svrhe zaustavljanja propadanja spomenika. Kako dodaju, u narednom periodu se planira izvođenje opsežnih radova na konsolidaciji i restauraciji ovog spomenika.

Firma KOTO d.o.o. je u septembru ove godine izabrana na konkursu Zavoda za radove na hitnim intervencijama na javnim spomenicima a kriterijum po kome je izabrana jeste najniža ponuđena cena. U ugovoru koji je između njih potpisan, a koji je dostupan javnosti, navodi se da će se za potrebe sanacije gradskih spomenika kulture firmi KOTO  uplatiti 1.742.000 dinara.

U tehničkoj dokumentaciji koja je dostupna javnosti beogradskog Zavod za zaštitu spomenika kulture, firma KOTO d.o.o. obavezuje se da Vozarev krst, koji se inače smatra prvim javnim spomenik kulture u glavnom gradu, očisti, sanira i zaštiti, a to podrazumeva četiri faze. Čišćenje koje se vrši neagresivnim sredstvima, kako ne bi došlo do degradacije kamena, čišćenje grafita sa kamenih površina spomenika, gde se ističe da se „mora voditi računa da ne dođe do oštećenja tretiranih kamenih površina“.

Treća faza jeste faza sanacije svih oštećenih površina od veštačkog kamena, koju treba izvršiti u skladu sa hemijskim i fizičkim svojstvima postojećeg veštačkog crvenkastog kamena, od koga je spomenik i izgrađen, dok bi četvrtu, završnu, fazu činilo nanošenje hidrofobne i aseptičke zaštite po celokupnoj površini spomenika.

KOTO d.o.o izvođač rekonstrukcije na spomeniku Jovanu Cvijiću, Čukur česmi, skulpturi Obalski radnik…

U ugovoru koji je objavljen na internetu, ova firma se za sumu od 1.742.000 dinara, pored obnove Vozarevog krsta, obavezuje da izvrši i restauraciju 13 spomenika na teritoriji više gradskih opština i to na: spomeniku Jovanu Cvijiću, Čukur i Pašinoj česmi, skulpturama Obalsku radnik, Poziv na ustanak i Žena koja kleči, spomeniku Ivi Andriću kao i Branislavu Nušiću, nadgrobnom spomeniku sa starog groblja na Tašmajdanu, spomeniku Vuku Karadžiću, Ćirilu i Metodiju, Stepi Stepanoviću i Velikoj spomen česmi u Resniku.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.