Dodeljene ulice Dobrici Ćosiću i Miloradu Ekmečiću 1Andrea Radulović Foto: Beoinfo

Zamenica predsednika Skupštine grada i predsednica Komisije za spomenike i nazive trgova i ulica Andrea Radulović istakla je da je inicijativu u svojstvu građanina podneo predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Ona je istakla da će ulicu na Starom gradu, umesto sadašnje Zadarske ulice, dobiti jedan od najostvarenijih srpskih književnika Dobrica Ćosić, koji je u svojoj bogatoj karijeri obavljao funkciju narodnog poslanika i prvog predsednika SR Jugoslavije.

Ona je istakla da Zadarska ulica, kao i nekoliko drugih u gradu, još uvek nosi naziv po geografskoj odrednici bivše jugoslovenske republike, a što je dezintegracijom bivše SFRJ, kako je istakla, obesmišljeno. Takođe će ista ulica biti rekonstruisana i proširena do Save, čime će postati promenada.

Kada je reč o Miloradu Ekmečiću, Radulovićeva je istakla da spada u red najvažnijih srpskih istoričara, ostavivši iza sebe nekoliko velikih dela i veliki broj metodoloških saznanja i pristupa. Prema njenim rečima, Travnička ulica na Savskom vencu će biti preimenovana u Ulicu Milorada Ekmečića.

Takođe, kako je istakla, pred odbornicama se našao i predlog odluke da park na Savskom vencu, koji se nalazi pored Osnovne škole „Stefan Nemanja”, dobije ime po narodnom heroju i učesniku Narodnoslobodilačke borbe Branku Paraću Relji. Ona je istakla da je inicijativu podnela predsednica Opštine Savski venac Irena Vujović, uz obrazloženje da time opština želi da sačuva sećanje na ovog narodnog heroja i da doprinos u očuvanju tradicije.

Predsednica Komsije za spoemenike istakla je da se pred odbornicima našao i Predlog odluke podizanje spomenika-memorijala „Zašto?” u znak sećanja na poginule radnike RTS-a u NATO bombardovanju 1999. godine. Spomenik se podiže na inicijativu RTS-a i njihovim će novcem biti finansiran. Idejno rešenje autorskog tima studija „Neoarhitekti” izabrano je na konkursu 2013. godine. Na sednici je odlučeno da se formira odbor za podizanje spomenika, a među članovima je i zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Odbornici su usvojili da se ispred Bitef teatra u Beogradu podigne spomenik Miri Trailović i Jovanu Ćirilovu. Reč je o umetničkim stvaraocima koji su svojim radom obeležili ne samo jugoslovensku i srpsku već i evropsku pozorišnu umetnost druge polovine dvadesetog veka, navela je Radulovićeva. Ona je podsetila da su Trailović i Ćirilov zajedno 1967. godine osnovali Beogradski internacionalni teatarski festival (BITEF).
Incijativu za podizanje spomenika podneli su književni predvodilac Novica Antić, dramaturškinja Gordana Goncić i glumac Svetislav Goncić.

Na sednici Skupštine grada usvojeno je i Rešenje o obrazovanju Odbora za podizanje spomenika Miri Trailović i Jovanu Ćirilovu, čiji je zadatak da preuzme sve neophodne radnje na sprovođenju odluke o podizanju tog spomenika.

Odbornici su se saglasili sa pet predloga plana detaljne regulacije, kao i sa predlogom jedne izmene i dopune plana detaljne regulacije. Usvojeni su planovi detaljne regulacije za područje između ulica Kralja Milana, Resavske, Nemanjine i Svetozara Markovića na Savskom vencu, zatim za deo bloka između Železničke, Živka Petrovića i Prvomajske u Zemunu, za prostor između Matice srpske, Rableove i postojećih sportskih terena na Zvezdari, kao i za područje između kanala Borčanski pretok i ulica Zrenjaniski put, Bratstva i jedinstva i Hopovske na Paliluli i za deo Nove kumodraške ulice na Voždovcu. Prihvaćene su i izmene i dopune plana područja Jajinci na Voždovcu. Skupština Grada Beograda je donela i odluke o izradi ili izmeni još tri plana.