Građani postavili spomenik "troli 28" na okretnici na Studentskom trgu 1Foto: Katarina Despotović

Na Studentskom Trgu, večeras, oko 18 časova, otkriven je spomenik trolejbusu 28, koji je bez ikakvih razloga ukinut 1. novembra prošle godine.

Otkrivanje spomenika organizovala je inicijativa “Vratimo trolu 28”, uz podršku UG “Ulice za bicikliste” i “Pešaci nisu maratonci”, nakon čega je održan protest. 

Poruka koja je poslata jeste da je podizanje spomenika  još jedan simbol borbe, ne i epitaf ili obeležje poraza, a borba da se linija 28 vrati na svoju trasu i da se građanima Zvezdare i Stare Palilule omogući efikasna veza sa centrom grada i dalje se nastavlja.  

Ispod trolejbusa urađenog od kartona, spomenika troli 28, građani su markerima mogli da ispisuju različite poruke te tako izraze svoj bunt i svoje nezadovoljstvo zbog ukidanja linije. 

Teodora Budimir iz inicijative “Vratimo trolu 28”, pokretač je peticije za vraćanje linije, a nakon tri meseca nije stigao ni odgovor na peticiju ni sastanak sa Sekretarijatom, što je, kako kaže, razlog da se napravi performans otkrivanja spomenika.

Građani postavili spomenik "troli 28" na okretnici na Studentskom trgu 2
Foto: Katarina Despotović

– Večeračnji skup nije podizanje spomen-ploče, niti izraz neke tuge za izgubljenom trolom. Više je simbol borbe sa gradskom vlašću koja nas ignoriše i nema sluha za potrebe građana, kazala je Budimir.

Iz UG “Ulice za bicikliste”, koji su se pridružili protestu, Nebojša Stojković kaže da ovo udruženje pruža podršku svima onima koji se bore za svoj prevoz, a posebno jer “trolejbus jeste jedan efikasan vid prevoza koji ne zagađuje okolinu”.

– Građani sa Zvezdare i Stare Palilule su navikli na ovu liniju. Mnogo im znači jer im skraćuje put, ali znači i onima koji idu do Gradske bolnice i mnogi ne znaju da do nje odu drugim prevozom, kazao je Stojković.

Miloš Vučković, takođe iz inicijative “Vratimo trolu 28”, kazao je da je ovaj potez potez novine, jer su više puta imali “blokade” i rešili su da se “ne ponavljaju”. 

– Izmenili smo našu taktiku. Ovaj čin nije priznanje poraza ili epitaf, već naša zvezda vodilja. Spomenik je performans, pokretan je i predstavlja maskotu protesta, kazao je Vučković.

Taksista automobilom naleteo na učesnika

Tokom protesta, na jednog od učesnika, automobilom je naleteo taksista, revolitarn jer su ga snimali, a ovaj slučaj je ubrzo prijavljen policiji. 

– Taksista je stajao na pešačkom prelazu, bio je revoltiran što su ga snimali i u jednom trenutku se samo automobilom okrenuo dole niz Studentski Trg i umalo da me zgazi. Prošao je na pola metra od mene. Bilo je vrlo rizično i moglo je da se desi da “pokupi” ljude. – kazao je Zoran Bukvić, na koga je taksista naleteo automobilom.      

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

6 reagovanja na “Građani postavili spomenik „troli 28“ na okretnici na Studentskom trgu”

  1. bio sam uveren da bi rezim morao biti srusen i samo zbog trole, cak i da nikakvu drugu stetu nije napravio, ali samo u najboljoj svojoj tradiciji opet promasio

  2. tek se ucim da saljem komentare, ogorcen sam zbog trole i spreman sam da u okviru svojih mogucnosti ucestvujem u pobuni sa drugim korisnicima takozvanog javnog prevoza

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.