Izgradnja prve linije metroa koštaće 1,8 milijarde evra 1Foto: Ministarstvo finansija

Kako se navodi u saopštenju, na sastanku je razmatrana struktura finansiranja projekta beogradskog metroa, a bilo je reči i o tome na koji način će ove kompanije u njemu učestvovati.

Predstavnici kompanija su istakli da je reč o velikom i važnom projektu, kao i da su otvoreni za međusobnu saradnju, te da je to dobra prilika da ukrste dosadašnja iskustva.

Kompanija „Ežis“ nedavno je završila prifizibiliti studiju, u kojoj se procenjuje da će izgradnja prve linije metroa koštati 1,8 milijarde evra, druge linije 2,2 milijarde evra, a plan je da u narednom periodu bude urađena fizibiliti studija.

On je podsetio, dodaje se u saopštenju Ministarstva finansija, da je ove godine potpisan Memorandum o saradnji u vezi sa realizacijom projekta „Beogradski metro“ sa kompanijom „Power China“, u okviru drugog samita „Pojas i put“ u Pekingu, kao i da je 2011. godine kompanija „Alstom“ potpisala sa Gradom Beogradom Sporazum o gradnji prve linije metroa.

Takođe, 2014. godine Siniša Mali, kao gradonačelnik Beograda, potpisao je Memorandum o razumevanju o gradnji metroa sa Francuskom.

Sastanku je prisustvovao i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Miodrag Poledica, kao i predstavnici Ambasade Francuske u Beogradu.