Jovanović (CLS) traži da gradske vlasti ugase gradsku kotlarnicu na mazut 1Foto: Beta/Ana Slović

Predsednik Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović izjavio je danas da u situaciji kada je u Beogradu epidemija korona virusa, velika kiselost vazduha i ogromna koncentracija sitnih čestica u vazduhu, zahteva od gradskih vlasti da hitno preduzmu mere da „kotlarnica gradske uprave prestane da bude jedan od najvećih zagađivača prestonice“.

Kako je saopšteno iz CLS, Jovanović je naveo da se centralne zgrade gradske uprave u ulicama 27. marta i kraljice Marije greju preko kotlarnice na mazut, „čime se direktno truju stanovnici centra Beograda“.

„Kotlarnica gradske uprave troši u proseku 600 tona mazuta godišnje, a u tom procesu se emituju ne samo PM čestice, već i sumporni i azotni oksidi. Azotni oksidi se danas ubrajaju u grupu vodećih izazivača raka pluća i želuca“, kazao je Jovanović.

Kako se navodi u saopštenju, „dozvoljena emisija azotnih oksida za ovakve kotlove je 250 mg/m3, a kotao gradske uprave proizvodi oko 810 mg/m3“, što potvrđuje nalaz Mašinskog fakulteta, u koji je CLS imao uvid.

„Po saznanju Centra za lokalnu samoupravu, Sekretarijat za zaštitu životne sredine je, iz razloga nedozvoljene visine emisije azotnih oksida, još pre tri godine doneo rešenje o zabrani rada kotlarnice“, naveo je Jovanović u pisanoj izjavi.

On je dodao da će, ukoliko gradska uprava u najkraćem roku ne donese odluku o gašenju kotlarnice na mazut, u ime CLS i građana Beograda podneti krivične prijave i obavestiti nadležne međunarodne institucije o „svesnom trovanju sopstvenih sugrađana“.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.