Leto bez tramvaja 5 i 10 1Foto: Pixabay/3284692

Pojedine linije gradskog prevoza izmeniće trase, neke će, kažu nadležni, biti pojačane, dok se tramvaji 5 i 10 ukidaju do kraja radova na tom delu ulica.

Tramvajske linije 6 i 14 se pojačavaju,dok tramvajska linija 2L1 delimično menja trasu i od Vukovog spomenika nastavlja ulicama Ruzveltovom i Mije Kovačevića do Omladinskog stadiona. Uspostavlja se privremena autobuska linija 5A (Dorćol /SRC „Milan Gale Muškatirović“ – Vukov spomenik) čija će trasa biti: terminus „Dorćol“ /SRC „Milan Gale Muškatirović“-Tadeuša Košćuška- Cara Dušana- DŽordža Vašingtona- Takovska- Bulevar kralja Aleksandra- Vukov spomenik.

Autobuska linija 65 će u zoni radova saobraćati ulicama Svetog Nikole, Ruzveltovom, Bulevarom kralja Aleksandra, kraj Trga Nikole Pašića, Dečanskom, Terazijskim tunelom i dalje redovnom trasom.

Autobuska linija 77 će u zoni radova saobraćati ulicama: Dimitrija Tucovića, Cvijićevom, Jaše Prodanovića, Takovskom, Svetogorskom i dalje redovnom trasom. Autobusi sa linije 79 će u zoni radova saobraćati ulicama: Dimitrija Tucovića, Cvijićevom, Jaše Prodanovića, Takovskom, DŽordža Vašingtona i dalje redovnom trasom. Sve navedene trase su iste za oba smera kretanja.

Vozila će na izmenjenim delovima trasa koristiti postojeća stajališta javnog prevoza i privremeno stajalište „Takovska“ za linije 5A i 79 u Ulici DŽordža Vašingtona, neposredno ispred ulaza u OŠ „Vuk Karadžić“, oko 50 metara nakon raskrsnice sa Takovskom ulicom.

Sva stajališta koja su obuhvaćena zonom radova biće privremeno ukinuta, a korisnicima javnog prevoza nadležne gradske institucije preporučuju da „uz manje pešačenje koriste alternativne veze u susednim ulicama“ i to na sledeći način: za stajalište „Mašinski fakultet“ u Ulici kraljice Marije alternativa je stajalište „Vukov spomenik“ u Ruzveltovoj ulici (linije 2L1, 5A, 12L, 25, 25P, 27, 32, 65, 66 i EKO1) i u toj zoni stajalište u Bulevaru kralja Aleksandra za linije 6, 7 i 14; za stajalište „Palilulska pijaca“ u Ulici 27. marta alternative su stajališta „27. marta“ u Starine Novaka (linije 33 i 48 koje omogućuju vezu sa Cvijićevom ulicom i Bulevarom kralja Aleksandra) i uz manje pešačenje stajalište „27. marta“ u Takovskoj ulici (linije 5A, 23, 40, 77 i 79); za stajalište „Takovska“ u Ulici 27. marta alternative su stajališta u neposrednoj blizini u Takovskoj ulici i u DŽordža Vašingtona (linije 5A, 23, 40, 77 i 79).

Kraj radova pred Novu godinu

Potez od Ruzveltove do Starine Novaka pa dalje, bez raskrsnica, do Takovske, prva je faza rekonstrukcije četiri velike ulice u centru grada u dužini od oko tri kilometra, a predviđen rok za radove je 65 dana. Prema najavama, oko 20. avgusta počeće rekonstrukcija cele Ulice DŽordža Vašingtona, a u drugoj fazi biće renoviran potez od Takovske do Francuske, uz rok od 70 dana. Treća faza radova počeće oko 30. oktobra, kada će se rekonstruisati deo od Francuske do Tadeuša Košćuška, za šta je predviđeno novih 65 dana. Kompletna rekonstrukcija bi trebalo da bude završena do 20. decembra.