Ministarstvo građevinarstva podnelo tužbu zbog obustave izgradnje gondole 1Foto: Beoinfo

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture podnelo je tužbu Vrhovnom kasacionom sudu (VKS) zbog odluke Upravnog suda da privremeno obustavi pripremne radove na izgradnji gondole na Kalemegdanu.

To je rečeno redakciji Insajdera u tom ministarstvu.

Kako navode, tužba je podneta jer grupa građana, odnosni organizacija RERI, po čijoj tužbi je doneta odluka o privremenom obustavljanju radova, „ne može biti stranka u postupku“.

Pre skoro tri meseca Upravni sud doneo je odluku da privremeno zaustavi radove na realizaciji projekta izgradnje gondole.

Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) tužio je Ministarstvo građevinarstva, koje je izdalo građevinsku dozvolu za pripremne radove na izgradnji žičare na jednoj parceli na Kalemegdanu, nakon čega je Upravni sud radove privremeno obustavio do donošenja konačne odluke.

Iako je Ministarstvo u prvoj reakciji saopštilo da će poštovati tu odluku Suda, ubrzo je podnelo tužbu VKS.

„Smatramo da grupa građana koja je podnela tužbu Upravnom sudu ne može biti stranka u postupku. Osim te grupe građana, po istom osnovu tužbu je Upravnom sudu podnelo i više fizičkih lica, a u jednom slučaju tužba je odbijena“, rečeno je Insajderu u Ministarstvu građevinarstva.

Da se ovaj predmet nalazi pred VKS, novinarima Insajdera rečeno je i u Upravnom sudu.

„Upravni sud je navedeni predmet dostavio Vrhovnom kasacionom sudu na postupanje po izjavljenom vanrednom pravnom sredstvu protiv rešenja o odlaganju izvršenja. Nakon okončanja postupka pred VKS, predmet će biti uzet u rad i biće rešen u razumnom roku“, kažu u tom sudu.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture je 1. aprila ove godine izdalo građevinsku dozvolu kojom se odobravaju pripremni radovi na Beogradskoj tvrđavi za izgradnju gondole, i to na katastarskoj parceli 64/17.

Kako su tada naveli u organizaciji RERI, reč je o području arheološkog nalazišta „Antički Singidunum“.

Kako je navedeno u građevinskoj dozvoli, pripremni radovi uključuju postavljanje gradilišne ograde, instalacija i oprema „privremenog karaktera“, zemljane radove i radove na stabilizaciji terena, kao i osiguranje iskopa prema susednim parcelama bušenim šipovima.

Tužbu Upravnom sudu je 17. aprila podnela NVO Institut RERI, zahtevajući da se građevinska dozvola za izvođenje pripremnih radova poništi kao nezakonita, a da se pripremni radovi hitno zaustave.

Upravni sud je zaključio da je zahtev RERI za odlaganje izvršenja rešenja osnovan, te da bi izvršenjem rešenja o građevinskoj dozvoli bila naneta šteta širim interesima javnosti, koja bi teško mogla da se nadoknadi.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

5 reagovanja na “Ministarstvo građevinarstva podnelo tužbu zbog obustave izgradnje gondole”

 1. „Ponos“ i „dika“ od Ministarstva gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture kada se bave tužbama, umesto da razmišljaju glavom i uvide da je gondola najobičnija besmislica.
  Ali s obzirom da je isto(ministarstvo) sastavljeno od ovih na vlasti, ništa čudno.

  Poštovanje Redakciji Danasa

 2. Jos jednom zelim da naglasim. Pravi naziv je ZICARA a ne gondola. Gondola je nesto drugo, pogledajte u enciklopedijama.

  • Ja pogledao.
   Nasao da ima naziv ‘gondola’ za odredjeni tip zicare – one sa kabinama.
   Ima i zicara ‘sedeznica“, „sidrasica’ i tako dalje.
   Verovatno biste primetili da ‘sidrasica’ ne moze biti ime za zicaru jer je ‘sidro’ deo brodske opreme?

 3. moralo bi da zna da je plan o postavljanju žičare, sa tri žice kako kaže AV, morao ići na javnu raspravu, baš kao i svi planovi kojima je predviđena izgradnja derivacionih MHE. Ako se beograđani, kao i svi ostali kojima bi neki da uceve reke, ne slažu sa izmuljanim javnim uvidima koji to nisu bili, onda ministarstvo ne sme da izda dozvolu za žičaru, derivacionu MHE i bilo koji drugi nepoželjni objekat. Osnov za svaku dozvolu jeste saglasnost stanovništva tog kraja u kome se nešto radi. Kada nema saglasnosti svaka dozvola je ništavna, a grupa građana je i te kako relevantan faktor u bilo kom sudskom procesu. Ako ministarstvo GSI nema pravnike koji mogu da ih posavetuju, onda neka zamene službenike onima kojima mama i tata nisu trčali za desetke na pravnom.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.