NDBG: Belgrade Waterfront organizuje otvaranje izložbe na dan rušenja u Hercegovačkoj 1Foto: Ne davimo Beograd

U najavi ovog događaja, firma za čije potrebe je demolirana Hercegovačka ulica, Belgrade Waterfront, poziva građane “da zajedno stvaraju jedinstveni umetnički doživljaj Beograda”, saopštila je ova Inicijativa.

Inicijativa Ne davimo Beograd u saopštenju navodi da se radi o bestidnom, jeftinom pokušaju skretanja pažnje javnosti sa činjenice za ovaj zločin već tri godine niko nije odgovarao, kao i iskorišćavanju umetnika u svrhe pranja imidža ove kompanije, direktno odgovorne za otimanje Savskog amfiteatra od građana Begrada.

„Za potrebe projekta Beograd na vodi, gradski čelnici su prvo organizovali rušenje objekata u ovoj ulici, da bi nakon što su uhvaćeni na delu, ceo državni aparat bio uključen u zataškavanje ovog zločina, ali i gušenje kritike kroz pretnje, pritiske i podmetačine prema ljudima koji su na zločin ukazivali“, navodi Inicijativa.

Kako se ističe u saopštenju, u isto vreme, u sredu 24. aprila, u 18 časova u Hercegovačkoj ulici ispred „Geozavoda“ na godišnjicu rušenja, inicijativa Ne davimo Beograd organizuje protest “Za grad bez fantoma na vlasti”.

Bitnije od obeležavanja godišnjice ovog događaja je činjenica da danas ceo Beograd oseća posledice ove rušilačke politike nasilnika na vlasti, dodaju iz Ne davimo Beograd.

Štetni projekti, kao što je koncesija i izgradnja spalionice na deponiji u Vinči ili potpuno neopravdane avanture u vidu beogradske gondole, mega jarbola ili muzičke fontane, pored finansijskog opterećenja budžeta grada i republike, ostavljaju za sobom nemerljivu štetu i na kulturno-istorijsko nasleđe našeg grada, ali i na svakodnevni život građana, ističe se u saopštenju.

Kako dodaju, odsecanje i zatvaranje centra grada za javni saobraćaj, zatim svesno nerešavanje problema Savskog nasipa i zaštite od poplava, trgovanje vodoizvorištima, obalama reka ili javnim prostorom, kao i vanredno stanje na zakrčenim gradskim ulicama dovode nas do zaključka da je Beograd, pod kriminalnom vlašću naprednjaka i koalicionih partnera, pred pucanjem.