Foto: Beoinfo

Radojičić je poručio deci da je cilj ove manifestacije druženje i sklapanje novih prijateljstava, kako bi kasnije češće dolazila u svoju matičnu državu.

– Na dan slovenske pismenosti, u okviru „Svesrpskog dečjeg sabora”, okupilo se oko 70 dece iz 11 država, što će, nadam se, postati tradicija. Cilj ovog događaja je da se deca upoznaju i nauče više o svojoj kulturi, istoriji, jeziku i pismu svoje matice, odnosno da se veza između dijaspore i matice ojača, rekao je gradonačelnik.

On je istakao da će im otadžbina, kad god je potrebno, pružiti pomoć i podršku, zbog čega je važno da češće posećuju Srbiju i možda odluče u budućnosti da ostanu, prenosi Beoinfo.

U narednim danima očekuje se lep i bogat program i nadam se da će im naša prestonica ostati u lepom sećanju. Radujemo se i nadamo se da će sledeće godine doći u još većem broju, dodao je on.

Događaju su prisustvovali v.d. pomoćnika direktora Ministarstva spoljnih poslova – Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Nikolina Milatović Popović i direktor Dečjeg kulturnog centra Dragan Marić.

Svesrpski dečji sabor” organizovan je drugi put zaredom pod pokroviteljstvom predsednika Republike Srbije Aleksandrom Vučićem, u trajanju od 23. do 28. maja. Deca iz SAD, Australije, Velike Britanije, Norveške, Nemačke, Hrvatske, Francuske, Švedske, Severne Makedonije, Slovenije i Rumunije imaće prilike da u narednim danima bolje upoznaju srpsku prestonicu i Tršić, rodni kraj Vuka Stefanovića Karadžića.

 

Povezani tekstovi