Radojičić: U Beogradu sve više turista 1Foto: Beoinfo

On je rekao da je u junu ostvaren „mnogo bolji rezultat u broju gostiju od istog perioda prošle godine“, prenela je služba za informisanje gradske uprave.

„U junu je registrovan 123.671 gost, od toga su 106.717 bili strani gosti, što je za 18 odsto više nego istog perioda prošle godine“, naveo je Radojičić.

Stranci su ostvarili i 12 odsto više noćenja u odnosu na isti mesec prošle godine, a stranci sa 44.865 noćenja 20 odsto više nego u junu prošle godine.

Turisti tokom boravka najviše posećuju Beogradsku tvrđavu, Skadarliju, Hram svetog Save, beogradske muzeje, među kojima su najposećeniji Narodni muzej, Muzej Nikole Tesle, Muzej savremene umestnosti, Muzej Jugoslavije.

Osim centra grada, tokom leta je najposećenija ambijentalna celina Ada Ciganlija. U vreme leta najviše gostiju stiže iz regiona, Turske i zapadne Evrope, a „ne zaostaju ni turisti iz Kine i Rusije“.

„Trend rasta broja turista i broja noćenja je i dalje aktuelan, što je rezultiralo i povećanjem smeštajnih kapaciteta“, naveo je Radojičić.

On je rekao da tokom leta, zahvaljujući turizmu i sezonskim poslovima, svaki osmi Beograđanin radi u turizmu ili sektoru usluga. Beograd je 2014. godine imao 67 hotela, a sada ih je više od 120, što je pokazatelj koliko se Beograd razvija u turizmu, ocenio je Radojičić.

On je naglasio kako postoji potreba za izgradnjom i otvaranjem novih hotela, dok je kapacitet privatnog smeštaja je učetvorostručen.

Turizam će se u Beogradu i dalje razvijati, pa je shodno tome važno da nastavimo rad na uređenju grada i poboljšanju infrastrukture, ali i kulturnim sadržajima prestonice – rekao je gradonačelnik.

Među manifestacijama koje privlače najviše gostiju Radijičić je izdvojio Beer Fest, kao najpopularniji događaj među gostima iz regiona i Evrope koji poseti više od 500.000 ljudi, a sve veću pažnju beleži i Beogradski karneval brodova koji će 31. avgusta zatvoriti sezonu festivala u Beogradu.

Radojičić je istakao da Grad Beograd želi da doprinese razvoju turističkih ponuda prigradskih opština i za njih poveća interesovanje stranih gostiju.

To je u skladu i sa našom politikom da se svi krajevi grada ravnomerno razvijaju.

Tu mislim pre svega na Surčin gde se iz godine u godinu održava manifestacija Bojčinsko kulturno leto, na Grocku koja ima tradicionalnu letnju manifestaciju „Gročanske svečanosti, kao i „Leto na Gradošu” koja je prava atrakcija u Zemunu, rekao je Radojičić i najavio da će Grad Beograd i ubuduće raditi na sve većoj promociji tih događaja kako bi oni postali prepoznatljivi među domaćim i starnim turistima.