Spontani protesti u naselju Stepa Stepanović 1

Razlog za protest je nametanje crkve brvnare i crkvene stambene zgrade na mestu koje je prema planu Naselja predviđeno za Dom zdravlja. Simbolično su zapaljene sveće na mestu planiranog Doma zdravlja. Najavljen je veliki organizovan protest sa blokadom ulica i prometnih gradskih trgova, kako bi se izvršio pritisak na nadležne da reaguju, da se prekine ćutanje, pre svega da ispune odluke iz 2014. godine, donete povodom izgradnje spornih crkvenih objekata.

Takođe, uprkos mnogobrojnim svakodnevnim prijavama građana inspekcijskim službama Opštine i Grada, povodom nezakonitog proširenja građevinske parcele i drugih neregularnosti na gradilištu, stanovnici naselja su suočeni sa opstrukcijom rada inspekcijskih službi, koja ne izlazi na teren i ne preduzima zakonom propisane mere.

Kako se podseća u saopštenju, izgradnja spornih crkvenih objekata započeta još početkom 2014. godine, kada su građani protestima sprečili radove, kojima je rukovodio protojerej-stavrofor Stojadin Pavlović (u javnosti poznatiji kao Otac Stojadin). Ispostavilo se, potom, da nije postojao nijedan dokument za gradnju, koja je tada realizovana na državnom zemljištu (klasična divlja gradnja).

U martu 2014. godine formirana je Radna grupa za naselje Stepa Stepanović, koju su sačinjavali opštinski, gradski, državni čelnici (predstavnici ministarstva građevine i Građevinske direkcije Srbije) kao i predstavnici stanara. Radnom grupom je predsedavao tadašnji član Privremenog organa Beograda Goran Vesić. Doneta je odluka da se u naselju Stepa Stepanović obustave sve aktivnosti u vezi sa izgradnjom crkve brvnare i pratećih sadržaja, sve dok se o potrebi izgradnje ovog objekta stanari ne izjasne putem svojevrsnog „referenduma“. Uprkos tome, narednih godina je sve učinjeno kako bi se dozvole obezbedile, čemu je prethodila razmena zemljišta između Države i Patrijaršije, bez znanja stanovnika naselja.

Patrijarh Irinej u pratnji crkvenih velikodostojnika i radnika Patrijaršije, uprkos postignutim dogovorima i odlukama nadležnih, ove godine je najavio početak izgradnje crkve brvnare, zvonika sa palionicom sveća i parohijskog doma sa kotlarnicom, donacije izvesnog biznismena Radmila Jevtovića iz Kosjerića. Predstavnici Srpske pravoslavne crkve ignorišu građane ovog naselja; nisu imali potrebu ovim povodom ni da im se obrate; na zakazanom sastanku u Opštini Voždovac, pre nekoliko nedelja, od svih pozvanih, jedino se predstavnici Crkve nisu odazvali. U naselje je unet nemir. Već nekoliko godina neodgovornim ponašanjem nadležnih građanke i građani ovog naselja koje broji oko 14000 ljudi, najmlađeg i sa najviše dece u Srbiji, trpe svojevrsnu torturu, pokušajem nametanja neplaniranih sadržaja i neosnovanim napadima na aktivne stanare naselja.