Svečano otvorena izložba „Crkvena porta u Vraniću” 1Foto: BeoInfo

Pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović svečano je večaras otvorio izložbu fotografija pod nazivom „Crkvena porta u Vraniću” etnologa i višeg stručnog savetnika Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda Nade Živković.

Pokrovitelj izložbe, postavljene na platou ispred Umetničkog paviljona „Cvijeta Zuzorić”, jeste Sekretarijat za kulturu.  

Stručnjaci Zavoda za zaštitu spomenika grada Beograda, koji je i organizator izložbe, još 1960. godine prepoznali su vrednost objekata i preduzeli projekte arheoloških iskopavanja, rekonstrukcije i sanacije oštećenih nadgrobnih spomenika i uređenja porte, o čemu svedoče i predstavljene fotografije.

Andreja Mladenović je ovom prilikom izrazio veliku zahvalnost kako Nadi Živković na sjajnom radu tako i Zavodu zbog ove postavke.  

– Zavod ima bitnu ulogu u sistemu i funkcionisanju grada jer nas podseća na to kakvo blago posedujemo, mada ga često ne čuvamo na najbolji način. Glavni grad obiluje znamenitostima iz naše istorije i one se ne nalaze samo u centru. Vranić je deo opštine Barajevo, gde je 1805. održana prva sednica srpske vlade nakon Prvog srpskog ustanka. Svaki objekat iz tog, ali i ranijih perioda spomenik je naše kulture i našeg postojanja na ovim prostorima – rekao je Mladenović.

On je izrazio nadu da ćemo svi zajedno doprineti da se unutrašnjost crkve-brvnare uredi, kako bi se otrgla zaboravu.

Nada Živković je naglasila da bi neko dobro postalo kulturno dobro potrebno je da se, kako je navela, natalože mnoge vrednosti – istorijske, društvene, kulturne, arhitektonske. Crkva-brvnara u Vraniću upravo je takvo kulturno dobro i to od velikog značaja za Srbiju jer zajedno sa drugim elementima ove celine poseduje sve pobrojane vrednosti. Ona je monumentalni, materijalni i nematerijalni trag znametih ljudi koji su stvarali našu istoriju.

O značaju ovog kompleksa besedio je sveštenik Radivoje Mitrović.

Cilj izložbe jeste da se afirmišu vrednosti u okviru kompleksa crkvene porte i većom posetom stvore preduslovi za njegovo unapređenje i održivost. Pored crkava iz 19. veka na ovoj lokaciji izgrađen je parohijski dom i crkvena riznica, a preneta je i stara kuća porodice Mitić i nekoliko pomoćnih objekata. Ovaj manastirski kompleks pruža uvid u sprovedene konzervatorske postupke i predstavlja kulturni, stručni i edukativni potencijal. 

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.