Foto: Beoinfo

U tramvaju, koji svakog dana do petka od 17 do 22 sata kruži trasom „dvojke”, putnici mogu besplatno da se testiraju na HIV i dobiju korisne savete. Organizatori manifestacije su Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata Beograda sa partnerima Institutom za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”, Gradskim zavodom za javno zdravlje, Asocijacijom „Duga”, Asocijacijom studenata medicine – IFMSA, a uz podršku Grada Beograda, GSP „Beograd” i kompanije GSK (GlaxoSmithKline).

Evropska nedelja testiranja na HIV i hepatitise tradicionalno se obeležava i u našoj zemlji krajem novembra, a ove godine sadrži brojne manifestacije u gradovima širom Srbije i odvija se pod sloganom „Testiraj se na HIV jer je važno da znaš”. Pomoćnik sekretara za zdravstvo Jovan Knežević istakao je da je Grad Beograd prepoznao značaj ovakvih manifestacija zbog opasnosti po zdravlje koje ovi virusi predstavljaju na svetskom nivou.

„Akcija je rezultat zajedničke saradnje grada, republike i privatnog partnera. Došlo se na ideju da se brendira jedan tramvaj, koji će zahvaljujući svojoj mobilnosti doći do građana umesto da oni ulažu napor da dolaze do punktova. Veoma je važno da se građani testiraju, posebno ako su u rizičnim grupama, jer ako se virus rano dijagnostikuje velika je mogućnost da se živi dugo i kvalitetno bez većih poteškoća“, naveo je Knežević.

Svi treba da budu odgovorni i prema sebi i prema drugima, poručio je Knežević, i izrazio želju da se ovaj pilot-projekat organizuje i ubuduće.

O značaju akcije govorili su direktorka Zavoda za zdravstvenu zaštitu studenata Beograda dr Marija Obradović i dr Mila Paunić takođe iz ovog zavoda, kao i dr Danijela Simić iz Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” i Aleksandar Prica, predsednik Asocijacije „Duga”. Svi oni su pozvali građane da se testiraju.

Vidno obeleženi tramvaj, kao pokretno savetovalište za HIV, saobraća na liniji 2 i ima sve uslove za udoban i poverljiv razgovor naših sugrađana sa savetnicima za HIV. Svako ko želi da uradi test može da uđe u tramvaj namenjen testiranju na HIV na pet tramvajskih stajališta, na kojima su volonteri – studenti medicine iz organizacije IFMSA i Asocijacije „Duga”. Testiranje se obavlja brzim testovima na HIV, rezultati će biti dostupni nakon 20 minuta i u potpunosti su poverljivi.

Ulazne stanice za tramvaj gde se obavljaju testiranja su sledeće: Kalemegdan – Gradska biblioteka (završetak Knez Mihajlove ulice), Sava Mala – (bliže Brankovom mostu – blizu kafića „Prohibicija”), Železnička stanica, Vukov spomenik i Džordža Vašingtona – Banija (kod Zavoda za kožnovenerične bolesti).

Uzimajući u obzir podatke Instuituta za javno zdravlje Srbije, prema kojima se procenjuje da svaka treća osoba koja živi sa HIV-om (preko hiljadu osoba) ne zna da je inficirana, a kod više od polovine osoba HIV infekcija se otkriva u kasnom stadijumu, kada je rizik od oboljevanja i umiranja od side znatno veći, savetovanje i testiranje na HIV je najvažnija aktivnost na ovom polju. Stoga se u okviru obeležavanja Evropske nedelje testiranja na HIV u Srbiji sprovode akcije besplatnog, dobrovoljnog i poverljivog savetovanja i testiranja i van zdravstvenih ustanova, u zajednici, kao i različite promotivne aktivnosti u mnogim gradovima širom zemlje.