U gradskoj kasi oko 134 milijarde dinara, veće plate za javni sektor 1Foto: Beoinfo

Prema obrazloženju zamenika gradonačelnika Gorana Vesića, rebalans je tehničke prirode, a rađen je zbog odluke republičke Vlade o povećanju plata zaposlenim u javom sektoru od 1. novembra ove godine.

Tako će zaposleni u ustanovama kulture od 1. novembra dobiti plate veće za deset odsto, radnicima u prosveti i ustanovama socijalne zaštite povećanje će iznositi devet procenata, a zaposlenima u državnoj upravi, osam odsto.

– Rebalans je tehničke prirode jer je Vlada Srbije donela odluku o povećanju plata od 1. novembra ove godine i Grad je za tu namenu dodatno obezbedio 427 miliona dinara, čime su rashodi za plate povaćni 3,38 odsto, rekao je Vesić.

On je najavio da će novac za povećanje plata biti obezbeđen i u budžetu za narednu godinu, te da se nacrt nalazi na javnoj raspravi na sajtu Grada Beograda.

„Stiglo je više hiljada predloga građana, koji su primani do 10. novembra, i dosta tih predloga biće objavljeno tokom narednih dana, posle čega će Gradsko veće konačno usvojiti Nacrt budžeta, koji će biti upućen Skupštini grada. Mogu da obećam da ćemo, u skladu sa zakonom, budžet za narednu godinu usvojiti do 30. novembra. Budžet za narednu godinu iznosiće nešto više od 143 milijarde dinara, što je najveći budžet u istoriji Beograda“, rekao je Vesić.

On je podsetio da je Grad isplatio solidarnu pomoć od 41.800 dinara zaposlenima u komunalnom sistemu, kao i pomoć u iznosu od 20.000 dinara zaposlenima u predškolskim ustanovama.

„Grad je zaposlenima u predškolskim ustanovama obezbedio dodatnih šest odsto povećanja zarada, ne računajući republičko, pa oni dobijaju šest odsto veću platu od zaposlenih u predškolskim ustanovama u unutrašnjosti Srbije. Takođe, rebalansom je obezbeđen novac za isplatu solidarne pomoći zaposlenima u Gradskoj upravi u iznosu od 41.800 dinara, dok će zaposleni u ustanovama kulture i socijalne zaštite, koji do sada nisu dobijali solidarnu pomoć, dobiti istu u iznosu od 20.000 dinara“, naveo je Vesić.

Opozicioni Savez za Srbiju je, pre zasedanja gradskog parlamenta održao konferenciju za medije, na kojoj je predsednik te odborničke grupe Nikola Jovanović kritikovao strukturu budžeta, kada je izneo podatak da je od 19,3 milijarde dinara, koliko je budžetom za ovu godinu opredeljeno za investicije u glavnom gradu, do 1. oktobra realizovano 6,5 milijardi, odnosno samo 34 odsto plana.

Jovanović je rekao da je u mandatima prethodnih vlasti za investicije u Beogradu godišnje izdvajano između 200 i 300 miliona evra a da je u prvih devet meseci ove godine, u tu svrhu realizovano 56 miliona evra, uz projekciju da do kraja godina taj iznos dostigne 75 miliona evra.

„Sekretarijat za investicije ostvario je u prvih devet meseci samo 30 odsto plana. To se dešava kada su gradski sekretari i direktori javnih komunalnih preduzeća visoki funkcioneri SNS a ne ljudi koji znaju kako se sprovode projekti. Investicije čine devet odsto u javnim rashodima i to je dokaz zašto je ovo najgora vlast u istoriji Beograda i zašto grad propada“, ocenio je Jovanović.

On je naveo da je za obnovu obdaništa u Ovči, realizovano 0,3 odsto planiranih sredstava, za ambulantu u Borči 2,4 odsto planiranih sredstava, za rekonstrukciju Ulice kneza Miloša 0,0005 odsto plana dok je u okviru projekta izgradnje gondole na Kalemegdanu, iskorišćen 51,6 odsto planiranih sredstava, odnosno oko 454.000 evra za kako je rekao, „to što su posekli boriće“.

„Za rekonstrukciju škole „Svetislav Golubović Mitraljeta“ iskorišćeno je 0,6 odsto planiranih sredstava dok je za troškove kabineta gradonačelnika i zamenika gradonačelnika iskorišćenost plana 83 odsto, odnosno 776.000 evra“, rekao je šef odbornika Saveza za Srbiju, koji bojkotuje sednice gradskog parlamenta.

Na Jovanovićeve primedbe odgovorio je Goran Vesić, koji je izjavio da „opozicija vodi hajdučku politiku, nešto lupi i ide okolo i kuka kao luda Nasta, umesto da dođe u Skupštinu i da se oko toga razjasnimo“. On je kazao da je Jovanović „pročitao pogrešan rebalans budžeta i izveo pogrešan zaključak da je do sada realizovano samo 6,5 milijardi dinara investicija od planiranih 19,3 milijarde dinara“.

– Jovanović je podatke uzeo iz predloga rebalnsa budžeta broj dva, a trebalo je da pogleda rebalans broj tri“, odgovorio je Vesić u Skupštini grada novinarima. On je dodao da su rebalansom predviđene investicije od oko 15 milijardi dinara a da je do sada ugovoreno radova u iznosu 12,6 milijardi dinara, te da će i preostali novac biti potrošen „prema planu do kraja godine“.

Vesić se osvrnuo i na kritike koje su ovih dana upućene gradskoj vlasti na račun moguće privatizacije pojedinih komunalnih preduzeća, posebno delova „Gradskih pijaca“. On je istakao da će ove godine suficit u gradskim javnim preduzećima biti pet do šest milijardi dinara, „za razliku od prethodne gradske vlasti koja je 2013. godine imala minus od dve milijarde dinara“.

On je kazao da godišnji promet „Gradskih pijaca”, iznosi oko milijardu dinara, te da je isto preduzeće u poslednje dve godine uložilo u nove pijace 2,5 milijardi dinara.
– Pijace moraju da budu uređene da bi izdržale konkurenciju supermarketa, koji pružaju istu uslugu korisnicima kao i pijace. Da bi pijace mogle da funkcionišu, moramo da ih uređujemo, zato je samo u Palilulsku pijacu uloženo 1,3 milijarde dinara. Uskoro će biti završena Palilulska pijaca, koja će biti uređena kao svaka pijaca u Evropi. Trenutno se čeka dobijanje upotrebne dozvole, nakon čega ćemo pokazati slike prethodnog stanja te pijace. Zato je potpuno normalno da grad ulaže u svoja preduzeća jer time povećava vrednost gradske imovine, rekao je Vesić.

On je dodao da će „Gradske pijace” ove godine imati dobit od 84 miliona dinara. „Inače „zelene pijace” u ingerenciji „Gradskih pijaca” donose dobit samo 20 odsto i zbog toga će se tražiti partneri za svaku pijacu, kako bi one bile bolje za naše građane“, rekao je Vesić.

Na samom početku sednice, šef odborničke grupe vladajuće SNS Aleksandar Mirković predložio je da se u dnevni red uvrsti zaključak kojim bi se osudilo „nasilničko“ ponašanje funkcionera opštine Stari grad i opozicionog SzS, a oni se ogradili od „mržnje, netolerancije i progona političkih neistomišljenika“, koju sprovodi „tviter“ ili „tastatura“ opozicija, kako ju je nazvao Vladimir Orlić.

– Želimo da osudimo sveopšte nasilja koje sprovodi SzS, a koje organizuje, plaća i motiviše Dragan Đilas, zajedno sa Vukom Jeremićem i Boškom Obradovićem, a kome su prvi operativci Marko „Kesa“ Bastać i njegov pomoćnik Miljuš. Ovom dopunom dnevnog reda odbornici vladajuće koalicije želeli su jasno da se ograde od postupanja ostalih odbornika u Skupštini grada, jer smo svedoci da Đilas i Jovanović konstantno vrše nasilja, kako verbalno tako i fizičko, Borko Stefanović je zajedno sa Bastaćem organizovao i sprovodio u delo pokušaj linča Gorana Vesića, Miloš Pavlović je pretio šamarčinom, Vladimir Todorić je licitirao kolika je cena za nekakve usluge Olivere Jovićević, rekao je odbornik SNS Vladimir Orlić.

On je osudio ostatak opozicije, „Radeta Veljanovskog sa svojim pokretom (GDP) i pripadnike Šapićeve stranke (SPAS)“ što nisu glasali za usvajanje tog zaključka na jučerašnjoj sednici.

Opštinama 12,9 milijardi dinara

Sekretarka za finansije Tatjana Milivojević je u obrazloženju odluke o rebalansu budžeta rekla da, kada se izuzmu preneta sredstva i sopstveni prihodi indirektnih korisnika, u gradskoj kasi ostaje 124,3 milijarde dinara. Sredstva budžeta grada, kako je precizirala, iznosiće 111 milijardi dinara koje čine tekući prihodi i primanja od prodaje nefinansijske imovine. U budžetu gradskih opština ostaje na raspolaganju 12,9 milijardi dinara i dodatna sredstva, koja su povećana u skladu sa Zakonom o poreskom sistemu u visini od 323 miliona dinara. Tekući prihodi iznose 97,8 milijardi dinara, a povećani su za 0,3 odsto, preneta sredstva iz prethodnih godina iznose 8,8 milijardi, dok je deficit 6,3 milijarde dinara, odnosno 6,37 odsto ukupnih sredstava, što je, prema njenim rečima, za 7,9 odsto manje od planiranog.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.