Foto: beograd.rs

„Štrabag“ sa partnerima je ponudio da posao završi za 768,26 miliona dinara bez PDV-a, rok za završetak svih radova je 420 dana, a garantni rok će biti tri godine.

Odluka o dodeli ugovora potpisana je 9. jula, a konkurentska grupa koja nije dobila posao, konzorcijum „Energoprojekt“, „Bauvesen“ i „Elnos BL“, ima deset dana da podnese žalbu. Ukoliko ona izostane, biće potpisan ugovor sa „Štrabagom“ posle čega bi radnici mogli da budu uvedeni na gradilište.

Dakle, radovi bi u slučaju da nema žalbe i daljih odlaganja, mogli da počnu krajem jula, a kako je zadati rok 420 dana ili 14 meseci, najraniji termin za njihov završetak je kraj septembra 2019. godine.

Ova rekonstrukcija će biti samo prva faza najavljenih radova na Trgu Republike. Oni će, naime obuhvatiti uređenje samog platoa, ali ne i najavljeno rušenje „Staklenca“, kao i izmeštanje saobraćaja iz ovog poteza. Moguće je da će biti ukinuta autobuska stajališta na samom Trgu republike, ali će putnička vozila i gradski prevoz i dalje prolaziti ovim putem.

U daljim fazama projekta uređenja šireg okruženja zamišljeno je da, osim što bi kompletan trg sa okolinom trebalo da bude namenjen isključivo pešacima, saobraćaj se izmešta i iz cele Vasine ulice do Studentskog trga. Gradski prevoz tako više neće ići na Studentski trg, a vozila koja sada iz Kolarčeve dolaze na Trg republike i zatim nastavljaju Vasinom ili Francuskom, ubuduće će biti upućivana na – Makedonsku.