Zavod za biocide: Akcija suzbijanja komaraca u punom jeku 1Foto: Beoinfo

Ona je istakla da se građani mogu obratiti Zavodu za biocide i medicinsku ekologiju na telefon 011/3054-000 ili putem mejla zavod@biocidi.org.rs i ekipe će u najkraćem roku izaći na teren i sprovesti potrebne mere, prenosi Beoinfo.

Prema njenim rečima protekle nedelje došlo je do stabilizacije vremenskih prilika i do značajnog porasta dnevnih temperatura uz dosta visoku vlažnost vazduha.

– Zbog obilnih padavina u prethodnom periodu došlo je do porasta vodostaja Save i Dunava čime su se stvorila nova i velika staništa za larve komaraca. Imajući u vidu da se radi o lokalitetima poput Ratnog ostrva koje je potpuno poplavljeno i ne može mu se pristupiti, naše ekipe svakodnevno vrše tretmane na Keju kod Hotela Jugoslavija i sa druge strane na nasipu uz levu obalu Dunava. Ove padavine su stvorile i puno mikro lokaliteta u šumama i šumskim kompleksima odakle izlazi veliki broj komaraca, a mogućnosti za tretman su ograničene i iz tog razloga se ti lokaliteti svakodnevno tretiraju, rekla je Dragana Despot.

Ona je podsetila da prethodnih godina sezona pojave komaraca počinjala krajem aprila i početkom maja, dok su se ove godine zbog svih preventivnih mera koje su sprovedene pojavili, tek početkom juna. 

– Na vreme su odrađeni svi larvicidni tretmani u priobaljima, kao i na svim vodotokovima koji predstavljaju žarišta komaraca. Podeljene su tablete za larvicidni tetman u septičkim jamama i na ostalim mikrožarištima. Na vreme je uočena pojava komaraca u klopkama i krenulo se sa tretmanima odraslih formi komaraca. Takođe su rađeni i tretmani kućnih formi komaraca u zatvorenom prostoru gde postoje uslovi za njihovu pojavu, istakla je direktorka ovog Zavoda.

Kako je rekla, bitno za građane da znaju je da se svakodnevno sakupljaju komarci i radi analiza na prisustvo virusa Zapadnog Nila. Imajući u vidu da je sada dominantna populacija komaraca iz roda Aedes koji na teritoriji Beograda ne prenose nikakave zarazne bolesti nema razloga za zabrinutost od neke zarazne bolesti.

U prethodnoj nedelji su sprovedeni tretmani termalnim zamagljivanjem na površini od 5.090 hektara, hladnim zamagljivanjem 4.320 hektara, larvicidnim tretmanom je pokriveno 2.250 hektara vodenih površina.

Do sada je ukupno sprovodeno suzbijanje kućnih formi komaraca u zatvorenom prostoru na 7.530 objekata,  larvicidni tretman na 8.750 hektara, suzbijanje odraslih formi komarava termalnim zamagljivanjem na 21.380 hektara, hladnim zamagljivanjem na 24. 720 hektara i mikrožarišta nu 28.365 kuća.

 U narednom periodu akcije suzbijanja odraslih formi komaraca sprovodiće se u zavisnosti od vremenskih prilika i rezultata monitoringa, a planirano je danas to bude opština Novi Beograd svi šumski kompleksi na teritoriji grada,  u utorak Palilula – leva obala Dunava, Stari grad,  za sredu je planiran Novi Beograd, Zemun, priobalja Save i Dunava, četvrtak Voždovac, Vračar i Obrenovac,  petak Čukarica, Obrenovac i Surčin sa selima, a u subotu prema potrebi i rezultatima monitoringa.