Ovih dana jedna od najaktuelnijih političkih tema jeste inicijativa da se na dvadesetu godišnjicu srebreničke tragedije u Savetu bezbednosti UN usvoji rezolucija o Srebrenici. Ovu inicijativu prate razne političke kalkulacije oko toga šta će biti sadržaj ove rezolucije, i šta su krajnje namere njenog predlagača i onih koji je podržavaju.


Međutim, mi u Igmanskoj inicijativi mislimo da je srebrenička tragedija toliko strašna sama po sebi, da je u najmanju ruku degutantno oko nje praviti bilo kakve političke kalkulacije, jer ona mora da nam bude opomena kako je mali korak od govora mržnje do ratnih sukoba i stravičnog masakra kakav se desio u Srebrenici, kako nam se tako nešto na ovim prostorima nikada više ne bi ponovilo i kako svaka nova generacija ovu lekciju ne bi morala da u stvarnosti ponavlja od početka.

Imajući sve to u vidu, članovi Igmanske inicijative su na svojoj desetoj sesiji, održanoj pre deset godina, povodom desete godišnjice srebreničke tragedije usvojili Izjavu koja bi mogla biti mera stvari i za neke kasnije deklaracije i rezolucije. Ovoj sesiji su prisustvovali i predsednici Državne Zajednice Srbija i Crna Gora, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, i to je bilo jedino mesto gde su najviši zvaničnici ove tri države minutom ćutanja zajednički odali poštu srebreničkim žrtvama. U tada usvojenoj Izjavi o Srebrenici se kaže:

*Nevladine organizacije Dejtonskog trougla okupljene u Igmanskoj inicijativi oštro i odlučno osuđuju varvarski masakr nad zarobljenicima i civilnim građanima Srebrenice. Povodom desetogodišnjice tog gnusnog zločina klanjamo se i izražavamo duboko poštovanje senima nevinih žrtava. Njihove porodice, rodbinu, majke, sestre i decu molimo da prime naše najdublje saučešće.

Energično zahtevamo najtežu odgovornost za sve počinioce, njihove podstrekače, inspiratore i autore zločinačke ideje. Osuđujemo još uvek prisutno negiranje ili umanjivanje veličine zločina kao i nespremnost vlasti, da se počinioci uhapse i privedu sudu pravde. Prećutkivanje i pravdanje zločina i samo je zločin. Osuđujemo i njegovu relativizaciju, jer jedno zlodelo se ne može pravdati drugim i svi zlikovci moraju biti kažnjeni.

Ne pristajemo na odgovornost samo neposrednih počinilaca i organizatora, već tražimo i kažnjavanje vođa, komandanata, nalogodavaca, ideologa i kreatora zločinačke politike, državne, stranačke, uređivačke i svake druge. Zahtevamo odgovornost svih koji su prihvatali, podržavali i raspirivali zločinačku ideju. Ne mogu oni danas ostati po strani i tvrditi da sa tim nemaju ništa jer nisu pucali i okrvarili ruke. Njihova ideja pokrenula je horde ubica, pljačkaša i zlikovaca i za njihova nedela snose odgovornost kao da su ih sami počinili.

Srebrenica je već postala simbol velikog i strašnog zločina i opomena generacijama koje dolaze. Zbog toga predlažemo vlastima u Bosni i Hercegovini, Republici Hrvatskoj i Državnoj zajednici Srbiji i Crnoj Gori da se 11. jul proglasi danom sećanja na sve nevine žrtve ratova koji su se vodili na području bivše SFRJ. Slava srebreničkim žrtvama! (Beograd, 27. 6. 2005)*

Istine radi treba reći da je predlog Igmanske inicijative da se u zemljama Dejtonskog sporazuma 11. jul proglasi danom sećanja na sve nevine žrtve ratova koji su se vodili na području bivše SFRJ u to vreme podržao samo Stjepan Mesić, tadašnji predsednik Republike Hrvatske.

*Autor je kopredsednik Igmanske inicijative za Srbiju

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.