Prva godina rada Vlade Republike Srbije prepoznatljiva je po dve veoma važne stvari: po borbi protiv korupcije i kriminala i po potpisivanju briselskog sporazuma.


Parlament Srbije, aktivno i i konkretno, koristeći svoje ustavne i zakonske mehanizme, jača svoju kontrolnu i nadzornu ulogu prema Vladi, izvršnoj vlasti i na taj način daje značajan doprinos u borbi protiv korupcije. Kako? Grupa narodnih poslanika 5. juna ove godine u Narodnoj skupštini Republike Srbije formirala je ogranak Globalne organizacije parlamentaraca za borbu protiv korupcije (Gopak) u prisustvu Džona Vilijamsa, počasnog predsednika ove organizacije, usvajanjem povelje o osnivanju, izborom izvršnog odbora i predstavljanjem programa rada. Šta je Gopak?

Gopak je međunarodna mreža parlamentaraca koja broji više od 50 nacionalnih ogranaka i pruža podršku svim svojim članicama u izradi programa u borbi protiv korupcije koji obuhvata:

– Promociju i primenu UN Konvencije za borbu protiv korupcije (Uncac);

– Sprečavanje pranja novca;

– Nadzor nad radom vlade i nad trošenjem javnih finansija;

– Uspostavljanje etičkih pravila ponašanja za poslanike i njihovo uključivanje u ukupnu borbu protiv korupcije.

Formiran je 2002. godine u Otavi (Kanada) i okupila 170 poslanika i 400 posmatrača posvećenih borbi protiv korupcije i uspostavljanju odgovornog upravljanja. Sa kojim ciljevima je osnovan Gopak u Srbiji?

To su, prevashodno, borba protiv korupcije i promocija transparentnosti da se obezbede visoki standarde integriteta u radu javnih finansija i smanjivane korupcije i nenamenskog trošenje budžeta Srbije nadzorom nad radom vlade i nadzorom javnih finansija. Kako će se sprovoditi taj nadzor ? Uvođenjem informacionog sistema koji će omogućiti narodnim poslanicima dnevno praćenje rashoda u državnom budžetu, a time i nadzor nad potrošnjom javnih finansija.

Portal čini interna veb aplikacija, sa različitim nivoima pristupa. Biće dizajniran na takav način da će omogućiti praćenje svih rashoda (budžetska zaduženja i plaćanja) od finalnih naplata iz budžeta, do krajnjeg korisnika. Dakle, aplikacija će biti povezana sa postojećim sistemom u Ministarstvu finansija i generisaće različite izveštaje bazirane na filterima unesenim od strane krajnjeg korisnika i ceo sistem biće javno dostupan na veb stranici.

Takav portal, jedinstven u svetu, za sada ima parlament Brazila poznat pod nazivom „Siga model”, sličan u okruženju ima Slovenija i sasvim je sigurno da će Parlament Srbije, posle Brazila biti drugi parlament na svetu koji će imati informacioni sistem za kontrolu nad trošenjem javnih finansija prilagođen našim potrebama. Projekat sprovodi kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoju Srbiji (UNDP) i Narodna skupština Republike Srbije zahvaljujući donaciji Švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC).

Uverena sam da borba protiv korupcije može biti održiva samo kroz jačanje institucija i da Narodna skupština predstavlja prvu liniju odbrane u ovoj borbi. Čvrsto verujem da ćemo na ovakav način osnažiti i parlament i institucije države u borbi protiv korupcije.

Na članovima Gopaka Srbije jeste odgovornost da rad ogranka zaživi i pokaže rezultate, kako pred građanima, tako i pred globalnom organizacijom. Verujem da ćemo u tome uspeti i da će u narednih nekoliko godina Srbija biti naprednija i perspektivnija zemlja za život svih njenih građana.

Autorka je narodna poslanica, članica Gopaka Srbije

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.