U Beogradu je ove jeseni godišnjica oslobođenja u Drugom svetskom ratu obeležena naglašenije nego prethodnih godina. Venac na Groblje oslobodilaca položio je i predsednik Republike Srbije Boris Tadić. Tom prilikom zabeležio je nepobitnu istinu da je Beograd bio i da će uvek biti – antifašistički.
I ovaj 20. oktobar prošao je, međutim, uz saznanje da je Skupština Beograda iz naziva gradskih ulica izbacila sva imena čuvenih komandanata, narodnih heroja, koji su u Beogradskoj operaciji 1944. bili na čelu oslobodilačkih jedinica. Ovakvim činom Beograd je izneverio opredeljenja ogromne većine svojih građana, te je danas verovatno jedini antifašistički grad u Evropi koji je svoje antifašističke borce pa i legendarne komandante oslobodilačkih jedinica izbrisao iz sećanja.
Izvršni odbor Saveza antifašista Srbije, u ime svojih članova i hiljada antifašista, zahteva od Skupštine grada da ispravi ranije počinjenu grešku i dostojnim obeležjem sačuva uspomenu na komandante jedinica koje su 20. oktobra 1944. oslobodile Beograd, a to su prvenstveno narodni heroji Peko Dapčević i Vladimir Ivanovič Ždanov. Prof. dr