Festival demokratije ili otimanje stranke 1Foto: Pixabay/Sakurayim

Na prvi pogled ovde nije ništa čudno jer svaki festival demokratije valja pozdraviti. Ali, tu je reč o nečem drugom. Izbori u Demokratskoj stranci nisu raspisani, dok je Lečić tek bivši član ove stranke jer je u regularnom disciplinskom postupku isključen iz članstva zbog kršenja stranačkog Statuta i Etičkog kodeksa, zajedno sa još nekoliko članova.

Pa ipak, Lečić je u svojoj najnovijoj ulozi odglumio kandidata na „izborima“ za predsednika DS-a, nadmećući se sam sa sobom jer drugih kandidata za ovu ulogu nije ni bilo.

Demokratska stranka na čelu sa Zoranom Lutovcem već mesecima upozorava svoje članstvo i javnost da, suprotno Statutu, postoje pokušaji preuzimanja kontrole nad strankom od strane male grupe svojih članova, pretežno bivših funkcionera.

Početni pokušaji da se ovaj problem reši u okviru stranke nisu uspeli, jer grupa nezadovoljnih funkcionera nije birala mesto, vreme ni rečnik za verbalne napade na predsednika stranke Zorana Lutovca i politiku koju vodi. Izbegavali su jedino diskusije tamo gde im je zapravo bilo mesto – u organima stranke, opstruišući njihov rad na svaki način.

Do kulminacije je došlo 21. juna, kada ova grupa organizovano nije dopustila održavanje sednice Glavnog odbora DS-a u Madlenianumu zbog čega je sednica morala da se prekine.

Nakon toga, u holu Madlenianuma, oko 30-ak aktivista od kojih neki nisu ni bili članovi Glavnog odbora „izglasalo“ je dotadašnjeg potpredsednika stranke Dragoslava Šumarca za „zamenika predsednika“ i nekakav „Organizacioni odbor“ za sprovođenje unutarstranačkih izbora na čelu sa Vidom Ognjenović.

Sve suprotno Statutu.

Rukavice su skinute, a nemile scene viđene u Madlenianumu otišle su u javnost.

Od tada pa sve do 26. septembra sprovođene su agresivne „predizborne radnje“, a članstvo je obmanjivano pozivima za izbor novog rukovodstva.

Za čitavo to vreme „Organizacioni odbor“ se nije libio lažnog predstavljanja, falksifikovanja pečata i dokumenata, što sve spada u krivična dela, na šta su od strane brojnih članova stranke više puta bezuspešno upozoravani.

Mnogi građani još uvek ne shvataju da je (ne)priznavanje lažnih izbora u Demokratskoj stranci od esencijalnog značaja za društvo u celini i da je to odavno prestao da bude samo problem DS-a.

Ovde je u pitanju pravna i imovinska sigurnost svakog pojedinog građanina ove zemlje.

Ukoliko bi Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, koje vodi registar političkih stranaka, na osnovu rezultata lažnih izbora, prihvatilo da Branislava Lečića upiše kao ovlašćeno lice za zastupanje DS-a umesto predsednika Zorana Lutovca, bio bi to presedan sa nesagledivim posledicama po građane Srbije.

To bi značilo da sutra bilo koja grupa od 30 ljudi koja se sastane u nekom holu, ukoliko poželi i tako odluči, može da proglasi vašu firmu, stan ili automobil za svoje vlasništvo.

Dovoljno bi bilo da naprave falsifikovani pečat i lažnu dokumentaciju i da nadležnoj instituciji podnesu zahtev za upis vlasništva nad otetom svojinom.

Demokratska stranka koja se bori svih ovih meseci za poštovanje zakona alarmirala je javnost na vreme, a preventivno je upozoreno i Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave pred kojim će se uskoro naći ovaj predmet.

Sada je odgovornost na nadležnom Ministarstvu, kao i na pravosudnim organima koji bi morali da sankcionišu krivična dela počinjena u procesu lažnih izbora u DS-u.

Autor je profesor, član Demokratske stranke

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.