Istraživačko novinarstvo na RTS način 1Foto: Luca Marziale / Danas

Mnoge je prošle sedmice, pokazalo se naivno, obradovala vest da će RTS konačno da počne da se bavi aferama u kojima su umešani državni funkcioneri.

Najavljen je prilog o Pandorinim papirima u emisiji Oko, a jedan od gostiju bio je i urednik KRIK-a Stevan Dojčinović, koji je sa svojim saradnicima, istraživačkim novinarima, priču o finansijskim malverzacijama u kojima je upleten sadašnji ministar finansija Siniša Mali otkrio još pre šest godina.

Sada je njihovo otkriće i potvrđeno u dokumentima do kojih su došli i analizirali novinari u preko 100 zemalja sveta, njih oko 600.

Siniša Mali je bio vlasnik 24 stana u Bugarskoj, koje je kupio preko svoje dve ofšor kompanije, a ništa od toga nije prijavio nadležnim državnim organima u Srbiji, što je bio dužan da učini.

Dakle, prekršio je zakon.

Međutim, nakon odgledanog priloga na RTS-u ostaje gorčina u ustima onih naivnih, koji su poverovali da se u uređivačkoj politici javnog servisa konačno nešto menja na bolje.

Nažalost, menja se, ali na gore.

Kao jedan od sagovornika na temu Pandorinih papira, dokumenata koja otkrivaju finansijske malverzacije i utaju poreza moćnika širom sveta, pozvan je i kolumnista Informera Ivan Radovanović.

Iz njegovih usta čuli smo samo teorije zavere – da postoje neki tajni centri moći unutar novinarske profesije „za koje ne znamo ko su i za kog rade“, da iza svega možda stoji CIA.

Autorka priloga Anica Telesković takođe je posumnjala na CIA-u, pa je to pitala Dojčinovića.

Zatim je, ničim izazvana, pomenula Đilasa i Šolaka, čime je njen prilog dodatno degradiran, ne razlikujući se od svakodnevnih tabloidnih spinova.

Na kraju, možda i najgore u celoj priči, autorka ostavlja gledaocima da prosude ko je u pravu – KRIK ili Siniša Mali koji govori „sve je laž“.

O tome da li je Mali prekršio zakon (iako postoje DOKAZI da jeste), u krajnjoj instanci ne odlučuju ni novinari ni javnost, već tužilaštvo. RTS je „propustio“ da ih pita da li će reagovati.

Objektivnost RTS-a ne meri se brojem minuta u kojima je zastupljena opozicija, već upravo obrađivanjem tema u kojima su akteri nosioci vlasti – od Savamale, Krušika, „Tetke iz Kanade“, Jovanjice.

Ništa od toga nismo videli na javnom servisu, sem izjava političara u kojima oni demantuju svoju umešanost u kriminal i korupciju.

Ako novinari RTS ubuduće nameravaju da se bave aferama na način na koji su to učinili u slučaju Pandorinih papira, bolje da to i ne rade. Istraživačke priče im očigledno ne idu, a tabloida imamo sasvim dovoljno.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Istraživačko novinarstvo na RTS način”

  1. RTS je ostao samo glasilo vlasti i drzavnih ministara. Tamo nema pravih novinara. U stvari moze da se kaze da je RTS postao TV informer i nista vise.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.