Kako se grejati ove zime a uštedeti struju 1Foto: Lična arhiva

Ako niste uspeli da nabavite ogrev a dogorelo vam je do noktiju, hteli bi da smanjite potrošnju struje, pomognete državi i zaradite 280 dinara pride, ne verujete onima na koje ste se ložili da neće biti restrikcija i da struje ima dovoljno, a saveti tipa od onih koji su vas više puta zavrnuli da odvrćete sijalice na lusteru kao i saveti nekih ispušenih lula da elektronske cigarete pušite noću kad je jeftinija struja samo vas dodatno nerviraju, stručnjaci za ovu oblast u svom tekstu „Kako preživeti u Srbiji – praktični saveti… vodič za penzionere, sirotinju i ostali pošten svet“ nude nekoliko alternativnih rešenja za sve one koji ne veruju obećanjima nadležnih a veruju da nas čeka prava ruska zima.

Od blažih varijanti za uštedu električne energije autori preporučuju sledeće. Mobilni telefon punite samo kad ste u gostima. Kupanje kao u vojsci. Kolektivno, i to četvrtkom. Pre kuvanja ručka šerpu sa vodom staviti na terasu i izložiti suncu da se izjednači sa dnevnom temperaturom, pa tek onda staviti na šporet kako bi uštedeli osam stepeni zagrevanja.

Ovo koristiti samo u slučajevima dok vam ne prekipi. A ako vam je ovo komplikovano, onda u posete prijateljima idite u vreme ručka, ako hoće da vam otvore vrata. Ako ništa od ovog nije upalilo, kažu oni dalje, vreme je da se otvorite i potrošite neki dinar.

Svratite u prvu kafanu gde greju i naručite čašu kisele vode. I sedite tamo… sve dok vas ne izbace. Kao ekstremne mere, autori preporučuju još nekoliko modela štednje struje. Stisnite zube i iako vam nije do toga, posetite neku ustanovu kulture gde greju a ulaz je besplatan. Idealne su pesničke večeri, tvrde oni, jer tu će biti srećni da im je neko uopšte došao.

Od državnih institucija još preporučuju domove zdravlja. Gde osim što ćete se ogrejati možete se sa nekim i upoznati, ispričati i saznati njegovu istoriju bolesti, a ako vas kojim slučajem i prozovu da uđete, onda iskoristite priliku i izjadajte se doktoru kako ste u dugovima, kako dete više voli mobilni telefon od vas, a sa ženom niste bili intimni dva meseca. Pa ako je čovek, onda će vas razumeti i zajedno sa vama zaplakati, a možda i odobriti plaćeno bolovanje.

Za one koji su otvoreni za nova iskustva, stručnjaci preporučuju vožnju gradskim prevozom u samom špicu. Ovaj model grejanja poznat i kao grejanje sa dva i više grejnih tela znači da vas ostali putnici pritisnu sa svih strana tako da ne možete da mrdnete ni levo ni desno, već zbog stalnog kočenja i brojnih pešačkih prelaza samo napred i nazad. Pa ako ste kojim slučajem okruženi lepšim polom, neka vam ne bude neprijatno, savetuju ovi stručnjaci, neka se stide gradski oci koji su vam takav prevoz obezbedili.

I za sam kraj, ali ne i najmanje važno, ako sve gore pomenuto ne pomogne, onda vam ostaje poslednja solucija. Zalepite na zidu foto tapet panorame Kopaonika, obucite zimsku opremu, stanite na skije, i za pare kojima plaćate toplane i elektrane… priuštite sebi u svom stanu jedno nezaboravno zimovanje…

Autor je satiričar i dramski pisac

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.