Putinsko Z smazalo ćirilicu 1Foto: Privatna arhiva

Onomad, kad na vlasti u Vojvodini i Novom Sadu behu nedovoljni radikali (tzv. demokrate i Čanak), po trotoarima je malo-malo bilo ispisivano „Не гази ћирилицу“. Zašto baš po trotoarima? Nije objasnila ni nauka ni Eparhija bačka.

Nedovoljni radikali su se, zbog izdaje NS i Vojvodine, raspali. Zajedno s njima umukoše i tobožnji branitelji ćirilice.

Otkad je na vlasti bratija Vučić-Vučević-Vučićević, ćirilica se može videti samo na nekoliko zvaničnih tabli. Banke, kockarnice, mini i megamarketi, kafići i tajne javne kuće, apoteke, pekare, kineske radnje, prodavnice zdrave hrane, ćevabdžinice, cvećare, ribarnice i papirnice, teretane i saloni za masažu – sve se piše latinicom.

A vlasnici svega toga su članovi vladajuće partije, ovdašnje ili one iz RS.

Đe li se dede onaj uča s Kosova što se sav raspadaše od odbrane ćirilice u glavnom gradu Vojvodine? Šibao latiničare kano kneže Lazo Turke na Kosovu. Kad je zavladala dodikovska latinština, ni da bekne. Ne sme da zucne ni vladika, mada kažu da se on pita čak i o svakoj modnoj reviji.

Ćirilica je u Novom Sadu nešto kao krmak na centralnom šetalištu u Teheranu. Zgazilo ju je Z. Ko ne veruje, nek se provoza devetkom ili trojkom s kraja na kraj grada. Može i osmicom, isto (mu se) piše.

Zbog čega se Srbi u Novom Sadu pod vlašću tzv. Srpske napredne stranke odriču ćirilice? Dok nije zavladala trojka VVV, svaki čas je bajagi u odbranu ćirilice cijukala neka tobože nevladina „Ћирилица“.

Odonomad, otkad posta vladina, ni mukajet. Dodiklije nametnuše Z.

Ako već obožavaju latinicu, što ne žvrljaju G, F ili Đ? Ako je Dodik moćniji od gradonačelnika NS i vladike, što ne ispisuju D? Što ne ispisiju V? VVV? AV? AVAVAV?

Zato što su plaćeni da ispisuju Z. Niko ne ispisuje Z o sopstvenom trošku. Para vrti gde Srbija neće. Ako neko pita ima li Putin petu kolonu u Novom Sadu, ZZZZ… zzz.

Autor je novinar iz Novog Sada

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.