"Diplomatiju 'vežbao' godinama u Pošti Srbije": Zašto kandidatura Zorana Đorđevića za ambasadora u Sloveniji nije iznenađenje 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Ono što su zaposleni u Pošti Srbije saznali krajem jula, kada je Zoran Đorđević, v. d. direktora ovog preduzeća, na sastanku sa direktorima regija obelodanio, tada još uvek nepotvrđenu kandidaturu iz Vlade Srbije, za postavljenje na mesto ambasadora u Sloveniji, javnost je saznala tek oko 15 dana kasnije.

Mediji su o ovom, kao i drugim kandidatima za postavljenje za ambasadore, izvestili 10. avgusta ove godine, sa naslovima u kojima je provejavalo čuđenje i pitanje: „Kandidat Srbije za ambasadora u Sloveniji iznenađenje: Ko su novi diplomatski predstavnici Beograda u svetu?“ („Danas“) „Zoran Đorđević: Od „finansiste“, preko ministra i direktora Pošte, do ambasadora“ („N1“) „Đorđević danas u Novom Sadu kao direktor Pošte, ali uskoro postaje diplomata u Ljubljani“ (Portal 021) „Zoran Đorđević kandidat za ambasadora Srbije u Sloveniji “ („Blic“) itd.

Međutim, ova informacija o novom „radnom mestu“ Zorana Đorđevića je samo iznenađenje za one koji nisu pratili njegov rad, nakon što ga je Vlada RS u martu 2021. godine imenovala za vršioca dužnosti generalnog direktora Pošte Srbije.

Đorđević je odmah po dolasku u Poštu Srbije, početkom juna 2021. godine, prisustvovao Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu, na na kome su još bili Ivica Dačić, tadašnji predsednik Skupštine Srbije, Nenad Popović, ministar bez portfelja u Vladi RS, Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada.

Na sajtu Pošte Srbije zaposleni su sa čuđenjem gledali zajedničku fotografiju Zorana Đorđevića sa ovom trojicom i čitali informaciju: „Vršilac dužnosti direktora Pošte Srbije Zoran Đorđević, tokom Ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu, obavio je razgovore i sa najvišim rukovodiocima Pošte Rusije i dogovorio modalitete strateške saradnje.

Operacionalizacija planova očekuje se u kratkom roku, a na poziv direktora Đorđevića, predstavnici Pošte Rusije uskoro će posetiti Beograd i sa Poštom Srbije potpisati krovni sporazum o saradnji“.

Do takve posete nikada nije došlo, niti je takav sporazum potpisan.

I umesto da podiže sistem koji je PUPS upropašćavao od 2012. godine, kada ga je kao „plen“, dobio na osnovu koalicionog sporazuma sa SNS, Đorđević je svoju šansu video u diplomatskoj aktivnosti. U svom kabinetu primao je ambasadore brojnih zemalja, uglavnom bez svojih saradnika.

"Diplomatiju 'vežbao' godinama u Pošti Srbije": Zašto kandidatura Zorana Đorđevića za ambasadora u Sloveniji nije iznenađenje 2
Foto: Privatna arhiva

Povodi za takve susrete bili su filatelistički: izdavanje prigodnih poštanskih maraka Pošte Srbije povodom uspostavljanja diplomatskih, pa čak i prijateljskih odnosa Srbije sa zemljama, iz kojih su ambasadori (Turske, Maroka, Nemačke, Italije, Palestine, Kazahstana, Japana, Irana, Francuske, SAD-a Ujedinjenih Arapskih Emirata, Angole, Poljske, Alžira, Egipta, Albanije) kao i značajnih njihovih jubileja.

Sa nekima od njih u protekle dve godine susreo se i po dva puta (SAD, Turska, Maroko, Kazahstan).

Jedino od čega Pošta Srbije može imati koristi od ovakve „diplomatske“ aktivnosti je Ugovor o poslovnoj saradnji sa američkom kompanijom Orakl, potpisan 21. juna ove godine, a kojim su precizirani uslovi da ova softverska kompanija pomogne digitalnoj transformaciji pošta u Srbiji. Prva usluga koja treba da se pojavi je e-Notar, kasnije e-Arhiva i novim elektronski servisi.

Neki jubileji kao „Šezdeset godina prvog leta čoveka u kosmos“ bili su povod Đorđeviću za dvostruku feštu, samo pod drugim imenom.

Kada je 9. aprila 2021. godine primio u svom kabinetu Gabit Sizdikbekova, ambasadora Kazahstana, na sajtu Pošte Srbije objavljeno je da je to „60 godina od kada je sa kosmodroma Bajkonur u današnjem Kazahstanu, lansiran prvi let čoveka u svemir i time započeta nova era tehnološkog razvoja čovečanstva“, dok je nakon tri dana, 12. aprila 2021. godine, kako je objavio „Sputnjik“: „U muzeju „Pošta Srbije“ otvorena je izložba „Srpska i ruska filatelija o kosmosu“ na kojoj će biti održana svečana promocija filatelističkog izdanja „60 godina prvog leta čoveka u kosmos“, na kome su prisustvovali predstavnici Vlade Republike Srbije, ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko, direktor Ruskog doma Jevgenij Baranov i predstavnici JP „Pošta Srbije“ na čelu sa v.d. direktora Zoranom Đorđevićem.

Kako se u narednih osam meseci promenio ambasador Kazahstana u Srbiji, to je Đorđević 17. decembra 2021. godine primio novog ambasadora Madiju Atamkulova, a povod je bio prigodno izdanje poštanskih maraka „25 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Republike Srbije i Republike Kazahstan“, koje je Pošta Srbije priredila u čast jubileja.

„Visok stepen podrške i saradnja naših zemalja u najvažnijim oblastima, mogu biti još sadržajniji. Pošta Srbije otvorena je za sve oblike saradnje u cilju prenošenja i razmene iskustava i tehnološke prakse, a Ambasada Kazahstana u Beogradu pružiće pomoć u komunikaciji i povezivanju pošta naših zemalja, kako bismo pružili još bolje poštanske usluge. Složili smo se i da u oblasti filatelističke saradnje, gde sada pravimo prve korake prigodnim poštanskim markama povodom važnog jubileja, kao i u oblasti kulturne razmene, postoji veliki potencijal, koji ćemo ubuduće više koristiti kako bismo povećali međusobno razumevanje i približili naše narode i kulture“, rekao je, kako je objavljeno na sajtu Pošte Srbije, Zoran Đorđević.

O zaključku iz susreta sa prethodim ambasadorom Kazahstana: „Sagovornici su procenili moguće oblasti zajedničkog interesovanja o kojima će ubrzo razgovarati odgovarajući stručni timovi“, nije bilo ni reči na ovom prijemu, niti je on realizovan u praksi, kao i većina „diplomatskih“ izjava Zorana Đorđevića u susretima sa ambasadorima drugih zemalja.

Autor je diplomirani politikolog-novinar

Stavovi autora u rubrici Dijalog ne odražavaju nužno uređivačku politiku Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari