Odakle državi novac? 1

Divan tekst, topao, ljudski, plemenit, socijalno angažovan.

I podsticajan. Podstakao me je da razmišljam o ključnom predlogu: „… Vlada Srbije mora doneti mere koje će direktno biti usmerene u očuvanje radnih mesta i obezbeđivanju egzistencije zaposlenima. Jedno od rešenja bi bilo i subvencionisanje plata…“.

Zatim me je predlog naveo da se zapitam – ODAKLE? U ekonomiji i svakom poslu (preduzetnika, domaćinstva, države) kad neko nema svojih para a treba nešto da finansira postavlja samo jedno pitanje: odakle da nabavi novac. To u ovom slučaju važi i za državu.

Setio sam se nekoliko mogućih izvora.

Najpre, iz povećanih poreza kapitalistima na profit i bogatstvo. Nevolja je, međutim, da ako država uvede veće poreze, raste opasnost da kapitalisti izgube interes za poslovanje i ugase biznis. A ako se to dogodi, onda nema više ni radnih mesta, ni plata, ni uplata poreza i doprinosa u državni budžet.

Moguće je zatim da se država odluči da benevolentno doštampa onoliko dinara koliko joj je potrebno za „očuvanje radnih mesta i obezbeđivanju egzistencije zaposlenima“. Poznato je, i iz naše bliske prošlosti, da taj model vodi u hiperinflaciju svetskih razmera. A hiperinflacija nije ništa drugo nego ekstraporez kojim država nepravedno kažnjava sve građane.

Koristeći se praksom iz naše ne tako davne prošlosti moguć je još jedan izvor, nadovezujući na prethodni: pljačka slamarica i deviznih računa. E, tu zaista ima mnogo para za razne „subvencije“ ali i za iznošenje evra i dolara na tajne račune političara u inostranstvo. Verujem da za pljačku ne bi bio problem naći nove Jezdu i Dafinu.

Sledeći izvor mogao bi da bude novo zaduživanje države. Ali, zar kredibilni eksperti nisu konstatovali da je država već prezadužena i da bi novo zaduživanje dodatno opteretilo našu decu i unuke?

Možda sam nešto od mogućih izvora finansiranja radnih mesta i egzistencije zaposlenih, koji stoje na raspolaganju državi, prevideo.

Bio bih zahvalan redakciji Danasa da u nekom od narednih uvodnika predloži ODAKLE bi država još mogla da uzme novca za ovu plemenitu namenu.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.