Saša Janković je u pravu 1

 Iako Ministarstvo prosvete unapred kaže da neće prihvatiti Jankovićeve preporuke, ključno pitanje jeste da li će neko odgovarati zbog propusta u zbirci zadataka koju je štampala država i preporučila ih đacima za spremanje maturskog ispita. Kakva je to vlast koja ne može jednu malu maturu da organizuje bez propusta?
Janković u svojoj preporuci lepo navodi da su ugrožena prava dece, a to je nešto najgore što može da se desi. Kao dugogodišnji prosvetni radnik (sada u penziji) mogu posvedočiti da su đaci najvažnija stvar u prosveti, a ne ministri i državni činovnici koji prolaze i dolaze. Oni su tu zbog dece, a ne deca zbog njih.

Ministarstvo opet komplikuje govoreći kako ne može da naknadno priznaje bodove đacima jer bi trebalo formirati nove komisije i pregledati 70.000 testova. To uopšte nije tačno. Ministarstvo valjda poseduje evidenciju o žalbama koje su podnete odmah posle male mature zbog greške u državnoj zbirci, a o čemu su pisali svi mediji – od Blica, Kurira, Radio-televizije Vojvodine do Danasa – pa je potrebno samo naknadno uvažiti te žalbe, koje su inače sve odbijene. I eto im rešenja.

A posebno je smešan napad predsednika Nacionalnog prosvetnog saveta Aleksandra Lipkovskog na Sašu Jankovića. Kakav predsednik Nacionalnog prosvetnog saveta, takav i školski sistem u Srbiji. Umesto da se fokusira na odgovornost onih čijom krivicom je jedan broj učenika oštećen, on upada u logičku grešku ad hominem, koristeći kao argument da Saša Janković nije autoritet u pomenutoj oblasti. Čak i ako se ne bavi školstvom, a nemoguće je da zaštitnik građana poznaje sve oblasti i situacije u kojima se ljudima uskraćuju prava, jasno je da su učenici obmanuti pogrešnim rešenjem. Naravno da gospodin Lipkovski može da se poziva na raznorazne kvaziargumente, poput učenja zbirke napamet, šaputanja, nerazmišljanja, i još mnogo toga. Ali opet upada u sopstvenu zamku. Nije Saša Janković predsednik Nacionalnog prosvetnog saveta već gospodin Lipkovski! Nije Zaštitnik građana kriv za urušavanje školskog sistema, ne sprovodi reforme Saša Janković već celokupna prosvetna aparatura resornog Ministarstva. Pa kako onda Zaštitnik može biti odgovoran ako se obrazovni proces svodi, kako se stiče utisak iz reči gospodina Lipkovskog, na bubanje sadržaja? Krivca znamo svi, uzalud je pokušaj da se krivica prebaci na Zaštitnika građana. Jasno je jedno: Školski sistem u Srbiji je u rasulu!

Bojana Popović, Beograd

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.