Mineco: Iskonstruisana i zlonamerna priča portala KRIK 1Foto: Logo

Tekst ovog saopštenja prenosimo u celosti:

Najoštrije demantujemo iskonstruisanu i zlonamernu priču o našem poslovanju, kao i o poslovanju drugih članica međunarodne Mineco grupe, koju je danas objavio portal „KRIK“, protiv koga će u najkraćem roku pokrenuti odgovarajuće postupke.

Ne ulazeći u ovom trenutku u pitanje čije interese zastupa, portal KRIK je izneo niz optužbi na račun mineco grupe kojima grubo narušava njen ugled, isključivo konstruisanjem i izmišljanjem „veza i dokaza“.

Pre svega, kao što je Mineco istakao u svom odgovoru KRIK-u, sve transakcije koje su članice Mineco grupe obavljale bile su u potpunosti legalne i legitimne, proisticale su iz ugovornih odnosa, i mogu biti proverene i potkrepljene dokumentacijom.

Pitanja KRIK-a odnosila su se isključivo na transakcije koje su vršene preko američkih banaka, u kojima ni jedna kompanija iz Mineco grupe nikada nije imala niti jedan račun.

Što se tiče saradnje Mineco international limiteda, preduzeća specijalizovanog za trgovinu rudnim koncentratima, sa Trepčom JSC iz mitrovice i preduzećem Trepča iz zvečana, javnost je od početka upoznata sa tim poslovima, koji se tiču otkupa koncentrata olova i/ili cinka.

KRIK je, takođe, Minecu postavio pitanje vezano za 99 transakcija obavljenih u periodu između 2010. i 2015. godine, ali je KRIK odbio da precizira u kom pravcu, iznosu i kog datuma su te transakcije obavljane, onemogućivši tako kompaniji da pruži jasan i konkretniji odgovor, a time ostavljajući prostor za svoje zlonamerne konstrukcije.

Ističemo, takođe, da nijedna članica mineco grupe nikada nije ništa „dobila“ od bilo koje vlade na teritoriji bilo koje države, već najboljim ponudama na tenderima ili javnim nadmetanjima, a sve što je koristila i koristi – plaća u skladu sa zakonima i propisima država u kojima posluje.

Rudnici u kojima je Mineco jedan od vlasnika, u Bosni i Hercegovini i u Srbiji, uredno i na vreme izmiruju  sve troškove, uključujući koncesije, odnosno rudne rente, poreze, a ne koriste ni u jednoj državi ni jedan oblik subvencionisanja novih radnih mesta, čak i kada na to imaju pravo..

Sve investicije iza kojih je Mineco finansirane su ili iz dobiti ostvarene u poslovima trgovine metalima i rudnih koncentratima na međunarodnom tržištu, ili iz kredita poslovnih banaka, za šta takođe postoji dokumentacija.

Portal KRIK nije ni jednog trenutka zatražio bilo koji dokument u vezi sa poslovanjem Mineco grupe, niti je na bilo koji način, uključujući i formulaciju pitanja, pokazao nameru da dođe do istine ili da barem profesionalno prenese odgovore.

Pored iznošenja tendencioznih, iskonstruisanih i lažnih tvrdnji, to je još jedan način na koji je portal KRIK ovom prilikom grubo povredio osnovne standarde istraživačkog novinarstva.

Takođe, ovaj portal je označio kao „zločine iz prošlosti“ slučajeve koji nikada nisu imali nikakav sudski epilog u srbiji, niti na bilo koji način mogu biti potkrepljeni dokazima.

Sve argumente i dokumentaciju koji u potpunosti obaraju konstrukcije u tekstu na portalu KRIK, Mineco će u najkraćem roku prikupiti, kako bi od ovog teškog napada odbranio svoj posao i brojna radna mesta u Republici Srbiji i u BiH.

Napominjemo da mineco nikada nije ulagao u marketinške aktivnosti, za šta je takođe „optužen“ u ovom tekstu, jer su one i inače neuobičajene u poslovima rudarstva i trgovine metalima.

Aktivnosti na planu odnosa s javnošću bile su isključivo zasnovane na javnom interesu i pravu javnosti da bude upoznata sa poslovanjem svake kompanije koja plaća za korišćenje prirodnih resursa, kao što će i nadalje biti.

U tom smislu, ostajemo privrženi saradnji sa svim medijima kojima je u interesu istinito izveštavanje, dok ćemo protiv portala KRIK pokrenuti odgovarajuće postupke, kako bi i KRIK bio prinuđen da ispravi neistine i konstrukcije koje je o nama objavio.

To nije, niti se može smatrati pretnjom, već isključivo pozivom na profesionalan odnos prema bilo kom predmetu novinarskog istraživanja.

U odgovoru Mineco grupe portalu krik jasno su navedeni međunarodni i nacionalni pravni akti čije smo poštovanje očekivali, a koji su, po našem sudu, ovim tekstom grubo prekršeni.

Sa naše strane je korektno da takve potencijalne postupke najavimo, posebno s obzirom na činjenicu da smo od strane istih novinara i urednika i u prošlosti bili teško oštećeni.

Današnji tekst samo potvrđuje koliku smo štetu u prošlosti pretrpeli zbog konstruisanih i lažnih navoda OCCRP-a i sadašnjeg urednika KRIK-a, koje su prenosili i drugi mediji.

Napominjemo i da je portal KRIK u ovom tekstu objasnio da su njegovi novinari direktno odgovorni za to što je britanska banka barclays zatvorila račun Mineco ltd-a.

Mineco je odlučan u nameri da očuva nivo poslovanja u srbiji i regionu Zapadnog Balkana i da, kao jedan od najvećih investitora u rudarstvu u ovom regionu, i u budućnosti nastavi da razvija projekte i unapređuje rudarstvo metala.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.