Kako ugasiti "glas savesti" 1

Ostojić je pristojan čovek – stomatolog, urednik internet portala Aleksinanac.net, građanski aktivista i kritičar loših poteza lokalnih vlasti. Pretpostavlja da je požar podmetnut zbog njegovog poslednjeg angažmana – borbe protiv štetočinske i potencijalno nezakonite seče drvoreda u centru opštine.

Već je opšte mesto da su u Srbiji napadi na kritičare aktuelne vlasti iz redova nevladinog sektora ili medija daleko od retkosti. Mediji, bar neki od njih, izveštavali su poslednjih par godina o nizu „on-line“ napada, huškačkih tekstova u režimskim tabloidima, uvredljivih plakata, razbijanju stakala na prostorijama ili fizičkih napada na aktiviste Inicijative „Ne da(vi)mo Beograd, Kuće ljudskih prava, Žena u crnom, Fonda za humanitarno pravo, Labrisa…

Stan izvršnog direktora Beogradskog centra za bezbednosnu politiku Predraga Petrovića je obijen, a iz njege su odnete samo (jeftinije) stvari iz radne sobe. Osam aktivista Inicijative mladih za ljudska prava, koji su na tribini na kojoj je govorio osuđeni ratni zločinac Veselin Šljivančanin, razvili transparent koji se tome protivi, najpre su fizički napadnuti, a potom ekspresno prekršajno osuđeni. Predsednik Srbije i SNS-a Aleksandar Vučić im je i pre suda javno „presudio“ – prekršili su Zakon o javnom redu i miru i „finansiraju ih zapadne ambasade“.

Prema dostupnim podacima, od više od 150 napada i pretnji novinarima u 2017, 2018. i 2019. godini za samo 12 je izrečena kazna počiniocima. NUNS je između ostalog izvestio da su prošle godine zabeležena 72 različita pritiska na novinare i medije, što je više nego 2017, kada ih je bilo 62. Krajem prošle godine izgorela je kuća novinara Milana Jovanovića iz Grocke, a predsednik opštine Dragoljub Simonović optužen je da je nalogodovac paljevine. Uvredljivi plakati lepljeni su na sedišta Danasa ili NUNS-a, prećeno je, ponekad i smrću, čelnicima i novinarima BIRN-a, KRIK-a, CINS-a, Istrage.rs, Bete, Televizije N, pojedinih emisija TV Prve, lokalnih medija, NDNV…

Aleksandar Vučić, kom nije strano da profesionalne medije javno optuži da „lažu“, u aprilu ove godine otišao je i korak dalje – nezavisne novinare na severu Kosova nazvao je „medijskom agenturnom mrežom, koja je spolja direktno plaćena da ruši jedinstvo srpskog naroda“. Vlast koja je netrpeljiva, agresivna i nasilna prema „glasu savesti“ iz redova medija ili nevladinog sektora, po definiciji je autoritarna i retrogradna, te nepoželjna u porodici civilizovanih naroda. Ili će se menjati unutar sebe, ili će dovesti do toga da svi zajedno, kao država i građani „ugasimo“.