Postistražna faza 1

Pre tačno dvadeset pet godina, novinar Bratislav Grubačić, u tom periodu emotivni partner Dade Vujasinović, i njena dva prijatelja, pronašli su telo tridesetogodišnje novinarke Duge u njenom stanu na Novom Beogradu.

Telo se nalazilo između krvave fotelje i stola. Pored leve noge Dade Vujasinović nalazila se puška TOZ, dvocevka sovjetske proizvodnje. Šta je tačno prethodilo smrti Dade Vujasinović i dalje nije poznato.

Istraga koju vodi Više javno tužilaštvo u Beogradu i dalje je u predistažnoj fazi. Isprva, smrt je karakterisana kao samoubistvo. Međutim, okolnosti koje su pratile ovaj slučaj opravdano su budile sumnju u zvaničnu verziju.

Sudsko-medicinski nalaz, urađen na licu mestu, govori o „dva filcana čepa“. Kako svaka lovačka patrona ima filcani čep, nameće se zaključak da je iz puške pucano dva puta. Međutim, trzaj puške je toliko snažan, da je fizički nemoguće da je Dada Vujasinović sama dva puta to učinila. Istovremeno, ostala je i mogućnost da je u pitanju bio jedan filcani čep koji se raspao pod udarom. Nalaz ne ulazi u pojedinosti, a sami dokazi su bili izgubljeni, pa je bilo nemoguće utvrdili koja od verzija je tačna.

Činjenica je i da sa puške nisu bili uzeti otisci, da se njena garderoba takođe „zagubila“, a do javnosti je došla i informacija da je na fotelji, na kojoj se navodno ubila Dada Vujasinović, pronađena i krvna grupa koja nije njena.

Spekulacije o ubistvu pogotovo nisu zvučale nerazumno kada se pogleda da je Dada Vujasinović pisala o organizovanom kriminalu, ratnim profiterima, ubistvima u Beogradu… To je uvek visoko rizično, ali u Srbiji devedesetih posebno.

Međutim, postoje činjenice i sa druge strane koje ne smeju da se ignorišu. Bratislav Grubačić javno je govorio da je Dada Vujasinović dva puta pokušala da se ubije. Takođe, njen blizak prijatelj je kazao da mu je noć pre (samo)ubistva ona, vidno uznemirena i uplakana, tražila pištolj.

Od javnosti ništa pametnija nije ni struka. Holandski forenzički institut u Hagu koji je veštačio pojedine dokaze je u julu 2016. godine utvrdio da „povrede koje je kritičnom prilikom zadobila pokojna Radislava Dada Vujasinović mogu biti rezultat ubistva, samoubistva ili nesrećnog slučaja'“.

Upravo zbog ove činjenice već dvadeset pet godina smrt Dade Vujasinović nalazi se u „predistražnoj fazi“. Ako u ovom periodu nije pronađen dokaz koji bi definitivno usmerio istragu ka jednom ili drugom scenariju, izuzetno su male šanse da će se to desiti u budućnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari