Klasični obračun podzemlja, od devedesetih poznat pod nazivom „sačekuša“, iz nekoliko poznatih i još toliko prepoznatih razloga postao je multidisciplinarna tema, iz izvornog domena crne hronike uselio se i u političke, socijalne i „sportske“ analize.

Šta to, u stvari, ne dozvoljava zdravom razumu da tu gomilu „slučajnosti“ pomete pod tepih uz mrmljanje zbog povratka u devedesete? Odmah nakon ubistva čoveka koji je javnosti predstavljan kao vođa navijača, a tek posthumno je objavljivano da je pravosnažno osuđen zbog dilovanja droge te da je već tri godine uspešno odlagao odlazak u zatvor, ministar policije je izašao sa proglasom „borbe protiv mafije“, ono novo i stoga i najzanimljivije jeste da se pominje strana mafija, koja, da parafraziramo, treba da se obračunava po Podgorici, Baru ili Kotoru, a ne u Srbiji. Ministar naravno zna više od ostalih građana, ali izlazak u javnost sa izjavom koja ubice Stankovića tako brzo „geografski“ locira u najmanju ruku je čudna, neki bi rekli nesmotrena (u toku istrage), drugi, pak, sračunata ili spinovana.

Sličnu, ma gotovo istu izjavu, u dva navrata je izgovorio i premijer lično. I on je zapretio tamo nekima da im neće dozvoliti da ubijaju po Srbiji, a zatim na pitanje o „majicama“ koje su u slavu pokojnog Stankovića nosili fudbaleri i košarkaši Partizana bio još eksplicitniji: rekao je da ga zanima samo iz koje je države neko došao u Beograd sa kalašnjikovima da deli pravdu. Do sada se zbog puškaranja na asfaltu ni ministar, ni premijer nisu oglašavali ovakvim tonom, ubistvo Stankovića, ili ubice Stankovića, dakle, imaju i neki drugi kontekst, javnosti nepoznat.

S ove druge, „sportske“ strane takođe se nagomilalo neobjašnjivih „slučajnosti“. Bez obzira na veliki pritisak javnosti i medija, uprave ili odgovorni pojedinci u FK i KK Partizan ostali su nemi na pitanja ko je igračima rekao da obuku majice sa likom Stankovića, ko mu je u ime JSD i FK dao čitulju, odnosno čija je ideja bio minut ćutanja na košarkaškoj utakmici. Ministar policije i premijer, inače vrlo glasni kad treba izbaciti kriminal iz sporta, nisu se o tome oglasili. Nije to učinio ni ministar sporta, valjda mu je rečeno da to sa sportom nema veze.

„Slučaj“ će, kao i mnogi prethodni, biti zatrpan sa svim svojim „slučajnostima“. „Običnim“ građanima i „običnim“ navijačima previše je muka i od ovog što znaju, a kako bi im tek bilo da znaju više, valjda su procenili za to nadležni.