Udar na Madžara 1

Veća prašina ne bi se digla ni da je profesor emeritus Ljubomir Madžar rekao „Car je go“, a ne samo to da je Srbija najsporije rastuća privreda u Evropi, da je u vrhu korumpiranih država u svetu, da ima najniži dohodak po stanovniku i da statistika ne pruža validne podatke za analizu stanja. Objasnio je i još po nešto što je, u celini, stvorilo opako drugačiju sliku o ekonomiji zemlje od one koju vlast pokušava da nam prikaže.

Najpre je, istog dana kada je intervju objavljen na sajtu Danasa, reagovala premijerka Ana Brnabić lično, čak sa dva tvita i jednim odgovorom na „neprijateljski“ komentar. Potom je, dan kasnije, dala za medije širu izjavu verovatno procenjujući da pridružena armija botova nije odradila svoj posao. Istina je da su zdušno kliktali na sajt Danasa, ali su komentari intervjua sa Madžarom bili – pa, onako… Zato je premijerka morala ponovo da se vrati na zadatu temu. „Srbija najsporija? Tako je, uračunali i minus prethodne vlasti“, rekla je ona i nekako zaboravila da je upravo taj minus iz prethodnog perioda i omogućio sadašnjoj vlasti da na tako nisku startnu poziciju ostvari bilo kakav rast. I pored toga, novim pokazateljima nije dostignut evropski ni regionalni prosek. Konačno, ekonomski rast se obračunava u odnosu na prethodnu godinu, u ovom slučaju prema rastu iz 2017. kada nije uspeo da stigne do dva odsto jer je podbacila proizvodnja uglja a loše vremenske prilike prepolovile prihode iz agrara. Na tako nisku osnovicu, uz bolje vreme i više uglja, nije bilo teško da se ostvari nekakav rast. Veruje se da će kad prođe državnu statistiku, na godišnjem nivou dostići čak 4,4 odsto.

A profesor Madžar govorio je o upravo takvoj manipulaciji podacima, ukazao na nepouzdane statističke pokazatelje, što, uzgred, pominju gotovo svi ekonomski stručnjaci, računajući tu i državni Fiskalni savet. Svi oni imali su polemiku sa Republičkim zavodom za statistiku, koja je i ovih dana ponovo pokrenuta. Sada je, posle premijerke i direktor RZS Miladin Kovačević govorio za medije isključivo kroz komentar stavova iz intervjua sa Madžarom. Verovatno je u nekom štabu procenjeno da ni posle dva obraćanja javnosti, ni premijerka nije bila dovoljno ubedljiva, pa se krenulo „strukom na struku“.

U poduhvat „Osporavanje Madžara“ tako se uključila čitava mašinerija iz establišmenta vlasti, i još uvek sevaju bombastične izjave date agencijama, dnevnim listovima, televizijama. Akcija ide dotle da je, kao poslednji u nizu bisera, poslat i demanti jednog – redakcijskog komentara.