Agencija pokrenula postupak protiv Gorana Rakića i još dva srpska funkcionera sa Kosova 1Foto: Beta/Saša Đorđević

Zbog sumnje da je prekršio zakon jer Agenciji za borbu protiv korupcije nije prijavio imovinu i prihode, ova institucija pokrenula je postupak protiv Gorana Rakića, direktora JKP Standard i ministra administracije i lokalne samouprave u novoformiranoj kosovskoj Vladi.

Osim njega, Agencija je postupke pokrenula protiv funkcionera u Leposaviću i Kosovskoj Mitrovici.

Činjenica da dekan Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje u Leposaviću Veroljub Stanković, direktor JKP Vodovod Ibar u Kosovskoj Mitrovici Miodrag Ralić i direktor JKP Standard i ministar administracije i lokalne samouprave u novoformiranoj kosovskoj Vladi Goran Rakić Agenciji za borbu protiv korupcije nisu prijavili koliko novca zarađuju i šta sve poseduju od stanova, kuća, imanja i prevoznih sredstava bi, prema zakonu, moglo da ih košta između 50.000 i 150.000 dinara.

Ukoliko se ispostavi da im je motiv bio da sakriju imovinu, ovi funkcioneri mogli bi da budu kažnjeni i zatvorom od šest meseci do pet godina, što podrazumeva i otkaz i zabranu obavljanja javne službe 10 godina.

Naime, nakon što je istraživanje Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) pokazalo da pojedini srpski funkcioneri koji rukovode ustanovama u vlasništvu Republike Srbije na Kosovu ne poštuju ovu zakonsku obavezu, Agencija je najavila da će proveriti da li ima mesta pokretanju postupka, a onda je, pre oko mesec dana, i pokrenula postupak protiv trojice takvih funkcionera.

„Obaveštavamo vas da je Agencija za borbu protiv korupcije pokrenula postupke zbog nepodnošenja izveštaja o imovini i prihodima u skladu sa odredbom člana 43. stav 2. Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije protiv Gorana Rakića, direktora JKP Standard Kosovska Mitrovica, Veroljuba Stankovića, dekana Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje u Leposaviću, i Miodraga Ralića, direktora JKP Vodovod Ibar Kosovska Mitrovica“, navodi se u odgovoru Agencije CINS-u.

U Agenciji dodaju da i dalje proveravaju ima li osnova da se pokrenu postupci protiv predsednika Privremenog organa opština Kosovska Mitrovica Aleksandra Spirića, direktora Osnovne škole Sveti Sava u istom gradu Milorada Jovanovića, kao i protiv bivšeg v. d. direktora Zdravstvenog centra Kosovska Mitrovica Milana Ivanovića.

Niko od njih, prema istraživanju CINS-a, Agenciji nije prijavio zaradu i imovinu.

Inače, nakon istraživanja CINS-a u online registru imovine i prihoda pojavili su se podaci za načelnika Kosovskomitrovačkog upravnog okruga Slavka Simića i predsednika Privremenog organa Opštine Zvečan Ivana Todosijevića, iako ih nije bilo dok smo radili na priči. U Agenciji su nam rekli da su ti podaci naknadno upisani u registar, ali bez preciziranja kada su tačno uneti.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

25 reagovanja na “Agencija pokrenula postupak protiv Gorana Rakića i još dva srpska funkcionera sa Kosova”

 1. U cijoj nadleznosti su ovi funkcioneri, odnosno koja Agencija je pokrenula postupke?

  • Mnogo ima takvih ali niko ne sme da ih dira jer su Vucicevi puleni. Mafijasi koji ucenama i pretnjama ostvaruju sve ciljeve koje im Vucko postavi. Jadni smo mi koji sve gledamo sta rade a niko ne sme da kaze jer ce posledice biti katastrofalne. Svi oni nepismeni a imaju funkcije i na fakultetima. Uzas

  • Oni su naši državljani, a pošto žive na našoj teritoriji, južnoj Srpskoj pokraini, pokrenula je postupak naša nadležna institucija.

 2. Milina je biti funkcioner na severu Kosova. Zakoni Srbije tu ne vaze, a zakone Kosova (iz patriotskih razloga) se ne priznaju. Pa uzima koliko ko hoce. Atmosfera slicna divljem zapadu.

  • Meka za kriminal je sever Kosova, a najverovatnije potpomognuta drzavnom sluzbom Srbije.

   • Na svu srecu ostatak kosova gde su Albanci vecina je meka vladavine zakona, postenja i morala… Kao nigde na svetu. To pokazuju i skromne kucice u kojima zive Taci ili Haradinaj,

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.