Apel za pomoć novinaru Miroslavu Jovanoviću 1Foto: EPA-EFE JENS SCHLUETER (Ilustracija)

Novinarska i medijska udruženja (UNS, NUNS, NDNV, ANEM, LP, AOM, AM, FSĆ) saopštila su da se pridružuju akciji “Solidarno za Miroslava Jovanovića”, koju je pokrenula grupa kragujevačkih novinara.

Kako se navodi u saopštenju, penzionisanom novinaru Miroslavu Jovanoviću preti oduzimanje kuće ili dve trećine ionako skromne penzije narednih pet do sedam godina, zbog isplate duga u iznosu od približno 1,5 miliona dinara, njegovom bivšem preduzeću koje je u stečaju.

Presudom Apelacionog suda u Kragujevcu Jovanović je obavezan da izdavačkom preduzeću AD „Svetlost“, u kojem je radio 30 godina, isplati 820.000 dinara, te 185.000 dinara za sudske troškove, plus pripadajuće kamate od 2014. godine.

Miroslav Jovanović je tužen za naknadu duga, pošto je preduzeće “AD Svetlost” u celosti isplatilo novčane kazne po osnovu sudskih procesa vođenih zbog dva teksta i jednog pisma čitaoca, koji su objavljeni 2004. i 2007. godine, u vreme kada je on bio odgovorni urednik. Preduzeće AD „Svetlost“ je u međuvremenu  zatvoreno, pošto je nakon raskida ugovora o privatizaciji 2014. godine, ubrzo otišlo u stečaj, koji ni posle osam godina nije okončan, ističe se u saopštenju-

Jovanoviću sada preostaje mogućnost da se na presudu žali Kasacionom sudu, ali nova žalba ne odlože izvršenje naplate.

Zbog toga bi uskoro, kada presuda stigne do izvršitelja, mogao da ostane bez porodične kuće ili većeg dela penzije na duži vremenski rok, jer iznos od 1,5 miliona dinara ne može da plati.

Miroslav Jovanović je ceo radni vek proveo u novinarstvu. Bio je dugogodišnji urednik “Svetlosti”, a zatim i “Kragujevačkih novina”, ali je zbog loše finansijske situacije u tom mediju, prošle godine penziju dočekao na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje. Smatraju ga za jednog od najboljih kragujevačkih novinara.

Podaci za uplatu priloga:

Komercijalna banka  205-0000000265720-74

Primalac: UG Res publika, Kragujevac

Svrha uplate: donacija za Miroslava Jovanovića