U izveštaju Evropske komisije u okviru „skrininga“ poglavlja 23 jasno je dato do znanja da za profesionalno, kompetentno i efikasno sudstvo u Srbiji mora biti pružena obuka iz evropskog zakonodavstva.

Drago nam je da smo to, kao predstavnici sudijskih i javnotužilačkih savetnika i pomoćnika, prepoznali na vreme i uključili u predlog koji je usvojen kao jedna od smernica za budući rad Pravosudne akademije, kaže za Danas Pravo Nina Nicović, potpredsednica Asocijacije pravosudnih savetnika Srbije (APSS).

– Ako imate situaciju da se u okviru zemalja EU, kao što je na primer Holandija, odluke evropskih sudova primenjuju čak na opštinskom nivou tako što građanin samo dostavi sudiji presudu Evropskog suda vezanu za sličnu situaciju, zbog koje se on i obraća opštinskom sudu za zaštitu, taj sud ima pravo da na osnovu toga faktički mnogo brže dođe do donošenja odluke nego onda kada takve odluke prosto nema, ili nije upućen u nju. Time bi se poboljšala situacija vezana za suđenje u razumnom roku koja se izveštajem Evropske komisije označava kao jedan od problema koji se mora rešiti, ističe Nicovićeva.

– Obuka u toj materiji pružila bi Srbiji mogućnost da „skrati“ i predupredi put koji je uvek najviše košta upravo na zadnjoj adresi na kojoj se naši građani nađu u potrazi za pravdom, a to je Evropski sud za ljudska prava u Strazburu, navodi potpredsednica APSS.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.