Arhitekta Đorđe Bobić: Vlast i kapital zajednički su napali i osvojili Beograd 1Foto: Arhiva - Đorđe Bobic

Arhitekta Đorđe Bobić ocenio je da su vlast i kapital udruženi „napali i osvojili“ Beograd i da su ustanovili novi model rada u kojem investitori kreiraju pravila.

„Investitori kreiraju pravila, kontrolišu urbanističku delatnost, stvorili su grad po svojoj potrebi pa tako čak i Gradski zavod za zaštitu spomenika, Urbanistički zavod i Sekretarijat za urbanizam podržavaju i odobravaju njihove namere, poslovne i političke ciljeve. I onda Beograd na vodi, Trg Republike, izmeštanje železničke stanice u Prokop bivaju prihvaćeni“, rekao je Bobić u intervjuu za nedeljnik Vreme.

Bobić je naveo da su vlasti prekinule komunikaciju sa građanima i da se građani više ništa ne pitaju.

„Čak i za vreme komunističke vladavine komunikacija sa građanima je postojala i grad se razvijao na korist društvene zajednice. Onda je došla promena pa se sada gradjani, a da ih niko i ne pita, nasilno prilagođavaju gradu koji vlast i kapital stvaraju u skladu sa svojim interesima“, rekao je on.

Arhitekta je dodao da je vlast prekinula komunikaciju i sa delom struke, koja je nesaglasna sa njihovim delovanjem.

„I grad je otuđen. Oduzet je građanima i menja se po volji vlasti. Postao je neprepoznatljiv za ljude koji u njemu žive. Pa ako niste u nekom kraju bili duže vreme, na Trgu Republike na primer, možete se iznenaditi njegovim izgledom – kao da ste izašli iz voza na neku stanicu ranije i pogrešili grad“, rekao je Bobić.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

9 reagovanja na “Arhitekta Đorđe Bobić: Vlast i kapital zajednički su napali i osvojili Beograd”

  1. Slucajno sam nasao neki isecak iz novina iz 2oo8 god. Isto se kritikuje investitorski urbanizam, otimanje grada od gradjana, iste price koje se pricaju i danas, samo u kontekstu krivice naprednjaka, a bilo je isto i za vreme drugih. Koji god su vladali Beogradom zadnjih 30 god samo su sebi namicali poslove i nekretnine

  2. I sve to kaže čovek koji je učestvovao u „prevratu“ početkom osamdesetih kada je metro bio nikad bliži, ali je lova iskorišćena za projekat „tramvajem u XXI vek“, čime je rqzvoj Beograda krenuo u rikverc. Licemer.

  3. P.S.
    Setih se da odvnegativaca za nezaborav, koji su dali svoj pun doprinos upropascavanju Beograda, pomenem i radoja stefanovica, predsednika Izvrsnog saveta skupstine Beograda (tadasnja gradska vlada). On je, osamdesetih godina zamenio metro tramvajem , kao resenje javnog prevoza, u Beogradu, i udario temelj ludilu i pljacki.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.