Beograd će organizovati takmičenje u „tradicionalnom prevrtanju kocki”: Sagovornici Danasa o novom „preslaganju” na Trgu republike 1Foto: FoNet/Marko Dragoslavić

 

Možda bi u Beogradu moglo da se jednom ili dva puta godišnje organizuje neko takmičenje u „premetanju kocki” na Trgu republie, i ako neko uspe da ih složi – konačno, kaže u (polu)šali jedna od sagovornica Danasa na novo, sada noćno ponovo započeto preslaganje kocki na kolovozu na Trgu republike u Beogradu.

Ovo, ko zna (jezikom sportskih komentatora – ni najprilježniji hroničari ne pamte) koje po redu, sada u svom „noćnom izdanju” preslaganje ulične „galanterije” u centru Beograda izazvazvalo je, mahom tužno-smešne, ironično-sarkastične reakcije građana.

Od jutros su se povodom ovog ponovnog „pakovanja” oglasile i opozcione stranke: SSP, NPS… tražeći odgovore (kako, zašto) i odgovornost za ovaj ponovni čin „razvaljivanja” koji parališe centar grada.

Naravno, uz pitanje – ko će to da plati i za koliko je (po ko zna koji put) opterećen budžet Beograda.

Nekog suvislog odgovora od stane nadležnih nema. A, kao i uvek sve troškove „igranja kockicama” kao i uvek snosiće građani.

Katastrofalno rešenje za koje niko nije odgovarao

To je i stav Nikole Jovanovića iz Centra za lokalnu samoupravu.

– Tokom izvođenja radova, projekat rekonstrukcije je izmenjen, jer je prvobitno bilo zamišljeno da se kompletan saobraćaj ukloni sa Trga, pa se od toga, hvala Bogu, odustalo. Ali, umesto podloge od cement betona, postavljen je asfalt posut peskom, bez odgovarajuće drenaže, na koji su poređane granitne kocke, kaže za Danas Jovanović, koji je u vreme njihovog prvog, premijernog postavljanja bio opozcioni odbornik u gradskoj skupštini Beograda.

Beograd će organizovati takmičenje u „tradicionalnom prevrtanju kocki”: Sagovornici Danasa o novom „preslaganju” na Trgu republike 2
Sve se „odbija” iz džepova građana a iz vlasti niko ne odgovara – Nikola Jovanović (CLS) Foto: Privatna arhiva

Po njegovim rečima – to je tehnički katastrofalno rešenje, koje odgovorni projektant nije hteo da potpise.

– Ja sam tada, kao gradski odbornik prvi govorio o tome, ali vlast nikad nije rekla istinu građanima, niti je htela da prizna grešku, podseća on, dodajući da se na kraju sve „po običaju, odbilo iz džepa građana, a niko iz gradske strukture nije odgovarao”.

Ko ih konačno složi da dobije stan u Beogradu na vodi

Da bi po ovom pitanju stalnog „kockanja” u centru Beograda konačno trebali da se zvanično oglase nadležni, iz struke koji su projektovali, vršili i nadzirali radove mnjenja je i Marica Živanović Poljo, arhitektkinja.

– Možda bi u Beogradu moglo da se jednom ili dva puta godišnje organizuje neko takmičenje u premetanju kocki i ako neko uspe da ih složi konačno, dobije na primer nekoliko stanova u Beogradu na vodi ili da reklamira svoj patent na EXPO 2027, duhovita je Živanović Poljo.

Beograd će organizovati takmičenje u „tradicionalnom prevrtanju kocki”: Sagovornici Danasa o novom „preslaganju” na Trgu republike 3
Gde su odgovorni projektant, vršilac tehničke kontrole, izvodjač i vršilac stručnog nadzora – Marica Živanović Poljo Foto: Z. S. M.

Šalu na stranu, kako ona (pr)ocenjuje definitivno nešto nije urađeno po propisu, ili je projekat menjan u toku izvođenja.

– Preporučujem da novinari sagledaju ko su odgovorni projektant, odgovorni vršilac tehničke kontrole, odgovorni izvodjač i odgovorni vršilac stručnog nadzora i da njih pitaju gde je problem i da li postoji način da se isti dugoročno reši ili da se uvodi ta sportska disciplina „prevrtanje kocki na trgu”, zaključuje ova naša sagovornica.

Diletnatizam i loše namere uništavaju identitet i istoriju grada

Za Đorđa Miketića, predsednika beogradskog odbora stranke Zajedno, ovo pitanje je samo još jedno u nizu večite polemike – da li je za naše društvo štetniji diletantizam ili loša namera?

– Međutim, kada se diletantizam i pljačkaški pohod uhvate ruku pod ruku – rezultat je najgora uprava Beograda još od okupacije. Razrušen grad koji gubi identitet i istoriju, grad otetih parkova i obala reka koji se guši u smogu nerešenoj kanalizaciji i nepravdi, ističe on.

Beograd će organizovati takmičenje u „tradicionalnom prevrtanju kocki”: Sagovornici Danasa o novom „preslaganju” na Trgu republike 4
Hitno moramo zaustaviti sve „planirane pohode vlasti” koji uništavaju identite i istoriju grada – Đorđe Miketić Foto: (BETAPHOTO/Miloš Miškov/)

Po Miketićevom mišljenju hitno moramo zaustaviti sve planirane pohode na Sajam, Kosančićev venac, Bajlonijevu pijacu, Savski most, vodoizvorište na Makišu, Košutnjak…

– A to ćemo učiniti samo aktivnom pobunom, zaključuje Đorđe Miketić.

Ona, za sada, mahom izostaje u slučaju „Lego Trga republike” sa koga opet, od noćas i jutros (pri)stižu snimci poput onih iz Ukrajine ili Pojasa Gaze.

A, još uvek smo „u miru”. Makar zvanično.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari