Levač i dalje na meti rudarskih istraživanja litijuma i bora, uprkos dvogodišnjoj borbi meštana protiv rudarenja 1Foto: Z. S. M.

„Nakon dve godine mukotrpne institucionalne borbe i borbe na terenu, Levač je i dalje na meti rudarskih istraživanja litijuma i bora“, objavila je na društvenim mrežama Marica Živanović Poljo iz Udruženja „nEKO brine za Levač”.

Ona podseća, o čemu je Danas već mnogo puta pisao, da meštani opštine Rekovac stražama sprečavaju izgradnju jedne istraživačke bušotine – na Čibukovoj krivini, na granici između sela Sibnica i Kaludar, već više od godinu dana.

– Opština je odavno obećala da će rudarenje izbaciti iz prostornog plana. Uprkos svemu tome, kompanija Balkan istraživanja traži novu istražnu površinu na teritoriji iste opštine, kažu aktivisti udruženja nEko brine za Levač, podeća i upozorava Živanović Poljo.

Po njenim rečima aktuelna situcacija je sledeća:

– Kompanija je ponovo potražila odnosno, poslali su opštini Zahtev za informaciju da li u prostornom planu Opštine Rekovac postoje neke prepreke da bi od Ministarstva rudarstva i energetike dobili novu istažnu dozvolu za novu površinu. Ta „nova” površina se većim delom preklapa sa prethodnom koja obuhvata i Čibukovu krivinu i iznosi isto 75 kvadratnih kilometara. Praktično to i nije neka toliko „nova” istražna površina već pokušavaju, pošto im u novembru ističe istražno pravo na tom prostoru, da dobiju protužetak dozvole na staroj lokaciji, pošto po Zakonu to ne bi mogli jer nisu izvršili 75 posto radova koji su Projektom bili predviđeni, kaže za Danas Marica Živanović Poljo.

Ona navodi da su u zahtevu koji su poslali opštini, „više puta su napominjali kako opština nije ta koja donosi rešenja već samo treba da da informaciju”.

– Činjenica je da procedura Dopune i izmene prostornog plana na žalost nije završena, potpunim neangažovanjem i neažurnošću opštinskih organa. Trebalo je da bude završena po ubrzanoj proceduri a evo, odlaže se već godinu dana, podseća ona, dodajući da je „svakako pri kraju”.

Završen je javni uvid, pribavljene su saglastnosti nadležnih institucja koje su i dale uslove koje je trebalo tim izmenama i dopunama Prostornog plana i ostao je još jedan korak a to je da se po pribavljanju svih saglasnoti jednostavno izglasa na lokalnoj skupštini.

– Ono što je zabrinjavajuće i iritantno je da kompanija i dalje ne odustaje iako je očigledan potpuni otpor lokalnog stanovništva i njihova rešenost da se takva aktivnosti zabrane na teritoriji naše opštine koja je i u prethodnom Prostornom planu imala napomenute potencijale i ono što želi da razvija a to su poljoprivreda, voćarstvo, vinogradarstvo, stočarstvo i turizam, od seoskog, verskog do rekreativnog, navodi naša sagovornica.

Levač i dalje na meti rudarskih istraživanja litijuma i bora, uprkos dvogodišnjoj borbi meštana protiv rudarenja 2
Levčani nikad neće dozvoliti da rudarske aktivnosti ugroze njihovu egzistenciju – Marica Živanović Poljo Foto: Z. S. M.

Očigledno je, po njenom mišljenju, da je kompanija toliko samouverena da će Ministarstvi dati novu istražnu površinu, da to prosto toliko bode oči.

– Jasno je i da našu državu baš briga šta lokalno stanovništvo želi i misli i o njihovoj nameri da ovakvu jednu plodnu pitominu poput Levča pretvore u potencijalne rudnike litijuma i bora, sigurna je ekološka aktivistkinja Živanović Poljo.

Ona navodi činjenicu da su Levčani odlučni da u ovoj borbi istraju i prilog njoj govori podatak da je 13. septembra bilo punih godinu dana od kada se čuva, brani i dežura na Čibukovoj krivini.

– Jasno je da naši ljudi, šta god se bude dalje dešavalo, neće dozvoliti kao ni do sada da ovakve rudarske aktivnosti ugroze njihovu egzistenciju i ono čime se vekovima bave. Levač je poznat po vinogradima i čuvenim vinarijama, voćnjacima, pčelarstvu, povrtarstvu i uzgajanju cveća. A, poruka Levčana kompaniji ali i lobistima koji očigledno rade za, ne samo ovu kompaniju, nego i mnoge druge je da zaborave na našu teritoriju i prekinu sa pokušajima da nas na ovaj način devstiraju i „promene ličnu kartu” ovih naših predela, po ko zna koji put nepokolebljivo ističe Marica Živanović Poljo.

Po njenom ali i mišljenju njenih kolega, ekoloških aktivista „jako je upitno ko su kompanije koje kod nas dobijaju ta istražna prava”?.

– Kada ih malo bolje istražite, na primer, aktuelna kompanija Balkan istraživanja koja je deo Balkan Mining and Minerals, je firma koja je osnovana sa 10.000 dinara osnivačkog uloga, imaju petoro zaposlenih, s tim što u njihovim prostorijama u toku radnog vremena bukvalno nema nikoga, tvrdi ona pitajući „po kom to principu Ministarstvo može da dodeli novo istražno pravo kompaniji koja je ovde napravila brojna kršenja zakona?”.

Takođe, ona podseća da kompanija nije do sada iskoristila ranija dva istražna prava, jer nisu „izveli ono što je po projektima bilo predviđeno”, kao i da imaju „sjaset krivičnih prijava kod raznih insepkcija počev od poljoprivredne do građevinske”.

Na opštinsku odluku zabrane čeka se već godinu dana

Aktivistkinja Marica Živanović Poljo iz nEKO brine za Levač ponovo podseća javnost da je 6. oktobra prošle godine Opština Rekovac donela odluku o Dopuni i izmeni prostornog plana kojom bi se ovakve vrste istražnih aktivnosti potpuo zabranile na ovom području.

– To je sve trebalo da se završi po nekom skraćenom postupku ali, evo, prolongira se već više od 11 meseci. Završen je javni uvid, prikupljene su saglasnosti ministarstava i čeka se još jedna saglasnost, mislim, od Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Kragujevcu. Već, vidimo da ne ide kako treba, ali ako uspemo da prikupimo sve saglasnosti i konačno privedemo tu proceduru kraju nadam se da ćemo završiti i sa tom sednicom Opštine Rekovac gde će se i zvanično izglasati ove Izmene prostornog plana po kojem će se zabraniti istraživanje i rudarenje na teritoriji Rekovca, kaže ona.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari