Već osam meseci građani Levča čuvaju parcelu od istraživanja litijuma 1Foto: nEKO brine za Levač

Prošlo je osam meseci od kada Levčani čuvaju parcelu između sela Sibnica i Kaludra na kojoj je kompanija Balkan mining&minerals planirala istražnu bušotinu na teritoriji opštine Rekovac.

Iz organizacije „nEKO brine za Levač” podsećaju da istražno pravo na površini od 75 kvadratnih kilometara ističe u novembru ove, a na drugoj istražnoj površini koja se nastavlja ka Jagodini i proteže na 99 kvadratnih kilometara prestaje u aprilu naredne godine.

Na prvoj istražnoj površini su izvršene dve bušotine u toku 2020. godine, kada javnost nije bila upoznata sa bilo kakvim aktivnostima ovog karaktera na teritoriji opštine Rekovac, dok je još jedna bušotina sprečena u selu Dragovu u oktobru 2021. godine.

Na većoj istražnoj površini, koja se zove po selu Ursule, nije izvržena ni jedna bušotina.

– Levčani su pokazali slogu i odlučnost da ne dozvole da se ova plodna pitomina u budućnosti pretvori u potencijalne rudnike i preduzeli su veliki broj akcija, među kojima je i tribina koja je nedavno održana u Rekovcu i kojoj je prisustvovalo oko 450 ljudi iz Levača i okolnih gradova, kao i predstavnici svih organizacija koje čine SEOS, ističe Marica Živanović Poljo iz „nEKO brine za Levač”.

Već osam meseci građani Levča čuvaju parcelu od istraživanja litijuma 2
Foto: nEKO brine za Levač

Ona podseća i da je u toku je procedura izmene i dopune Prostornog plana opštine Rekovac kojom bi se decidirano zabranile sve buduće aktivnosti vezane za ovakvu vrstu istraživanja i rudarenja na ovom prostoru.

– Sa zebnjim se prati situacija u vezi Prostornog plana Srbije, u kome je predviđen enorman broj rudnika različitih karaktera, što predstavlja ozbiljanu opasnost u pogledu zagađenja zemljišta, pijaće vode, vazduha i zdravlja ljudi, kao i trošenja prirodnih rudnih resursa u korist stranih kompanija, ističe ona.

Levčani su u okviru SEOS-a učestvovali u prikupljanju potpisa za Narodnu inicijativu kojom se traži trajna zabrana istraživanja, iskopavanja i prerade ruda litijuma, bora i prateće asocijacije metala na teritoriji Republike Srbije.

Predsednik Narodne skupštine još uvek nije stavio na dnevni red regularno prikupljenu inicijativu, po zahtevnoj proceduri, koju je potpisalo 38.000 ljudi.

– Umesto toga svedoci smo da Rio Tinto svojim ponašanjem pokazuje da zapravo nije odustao od projekta Jadar, da predstavnici vlasti svakodnevno izjavljuju kako žale za tim projektom, predstavljajući ga kao razvojnu šansu. Možemo da primetimo da se u javnosti daje prostora osvedočenim lobistima Rio Tinta, kao što je bivša ministarka Zorana Mihajlović, te da se na razne perfidne načine „kuva” javno mnjenje, smatra naša sagovornica.

Već osam meseci građani Levča čuvaju parcelu od istraživanja litijuma 3
Foto: nEKO brine za Levač

I „nEKO brine za Levač”, zajedno sa ostalim članicama SEOS-a zahteva da se pod hitno ispoštuju Zakon i Ustav i ova inicijativa nađe na dnevnom redu Skupštine.

Tim povodom SEOS je bio zakazao veliki protest 18. maja u Beogradu, na godišnjicu predaje Narodne inicijative ali zbog tragičnih događaja koji su se na žalost desili, izgubljenih života dece i mladih ljudi, protest se odlaže, ali se od ove borbe nikako ne odustaje.

Ne odustaju ni Levčani kod Rekovca, smatrajući da je otpor nasilju i za budućnost dece i cele zemlje, usko povezana sa njihovom borbom za zavičaje. Zato i „nEKO brine za Levač” poziva sve ljude zdrave pameti da se im se na najavljenom protestu „Srbija protiv nasilja” u petak pridruže, bez obzira na političku, versku ili bilo kakvu drugu opredeljenost.

– Mi nastavljamo našu borbu protiv gramzivih rudarskih korporacija. Želimo da se naša zemlja razvija u pogledu poljoprovrede, turizma i čistih tehnologija, te da u njoj bezbedno živi svako dete, svaki stanovnik, u uređenom i stabilnom društvu, zaključuje Marica Živanović Poljo.

Potencijalni status „rudarske kolonije” posebno pogađa Levčane koji su odvajkada poljoprivrednici, ponosni na svoje voće, vino, med… i ne planiraju „da ga menjaju” zbog nečijeg profita.

U decembru su Levčane na barikadi u Sibnici obišli i podržali narodni poslanici iz više parlamentarnih stranaka: Aleksandar Jovanović Ćuta i Nikola Nešić poslanici stranke Zajedno u okviru koalicije Moramo, Zoran Lutovac i Srđan Milivojević iz Demokratske stranke, Đorđe Pavićević iz Ne davimo Beograd i Dejan Bulatović iz Stranke slobode i pravde.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari