Rekovac

Vukosavljević: Kultura je pamćenje važno za život zajednice 1

Vukosavljević: Kultura je pamćenje važno za život zajednice

“Knjiga ima posebnu važnost u svakoj kulturi. Jer knjiga je sinonim za kulturu, a kultura je pre svega probrano pamćenje, pamćenje važno za život i smer zajednice“, rekao je ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljevićj povodom proslave 90 godina postojanja Narodne biblioteke „Dr Milovan Spasić”.

„Lekar na selu“

„Lekar na selu“

Po tradiciji koja već stiče zavidne korene, realizovan je Projekat „Lekar na selu“ u selu Kavadar opština Rekovac. U saradnji sa Crvenim Krstom opštine Rekovac, MZ sela Kavadar, Doma zdravlja Rekovac i organima lokalne samouprave, realizovana je akcija u cilju pružanja medicinske pomoći stanovništvu kao i saveti veterinara i poljoprivrednih savetodavaca, s obzirom da se veći deo stanovništva bavi poljoprivredom i stočarstvom.

Završetak radova za 25 dana

Završetak radova za 25 dana

Obnova Poljoprivredno-veterinarske škole u Rekovcu, koja je oštećena u eksploziji kotla, trebalo bi da počne oko 15. jula, a predviđeno je da radovi budu završeni do 10. avgusta, najavio je danas direktor škole Ljubiša Stevanović. Vrednost radova je oko četiri miliona dinara, koliko je i zvanično procenjena šteta, a na školi će biti zamenjena stolarija, pregradni zidovi i fasada.

Slovenci još ne pokreću proizvodnju

Slovenci još ne pokreću proizvodnju

U konfekcijskom pogonu u Rekovcu koji je nekada poslovao u sastavu poznate fabrike „Branko Krsmanović“, i koju je, uz posredovanje Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA), početkom februara ove godine, preuzela slovenačka kompanija „Labod“, proizvodnja još uvek nije pokrenuta, niti ima najava da će se to dogoditi u dogledno vreme.


Učešće voćara 50 odsto

Učešće voćara 50 odsto

Opština Rekovac planira sledeće godine da za voćare u Levču besplatno obezbedi 100.000 sadnica voća, i to trešnju, krušku i dunju, kako bi se obogatila ponuda voća za izvoz, pre svega na rusko tržište.


Dug stopirao prodaju

Dug stopirao prodaju

Prodaja fabrike nameštaja Blagotin iz Belušića, iako prvobitno planirana da se obavi za 20 miliona dinara, obustavljena je zbog duga koji ta fabrika ima prema Agrobanci. Stečajem fabrike Blagotin bez posla je ostalo više od 100 zaposlenih, a ponovnim puštanjem u rad planirano je zapošljavanje 50 radnika.


Za obnovu potrebno 16 miliona dinara

Za obnovu potrebno 16 miliona dinara

Osnovna škola „Svetozar Marković“ u Rekovcu sagrađena je pre 45 godina i do danas nije promenjena čak ni drvena stolarija. Škola je u lošem stanju, posebno prozori, koji su se posle dugogodišnje upotrebe iskrivili i ne mogu da se zatvore, kaže za Danas Zorica Nikolić, zamenica predsednika opštine Rekovac. Ona ističe da su prozorska okna istrulela i da malo jačim pritiskom mogu da se otvore sa spoljašnje strane.


Odlična prilika za obnovu biblioteke

Odlična prilika za obnovu biblioteke

U okviru akcije „Hiljadu poklona za hiljadu čitalaca“ ekipa našeg lista juče je bila u Rekovcu gde je u centru grada svojim čitaocima, po redovnoj ceni novina, poklanjala knjigu ili časopis koji sami izaberu. Posetu lista Danas podržalo je mnogo Rekovčana, pa se kod našeg kombija često stvarala gužva, a ljubitelji knjiga su se obradovali kvalitetnim naslovima koji su im bili ponuđeni, a nisu izostale ni pohvale za kvalitet sadržaja novina.

Kupinu nema ko da bere

Kupinu nema ko da bere

Velike količine kupine iz ovogodišnje roda u Levču (opština Rekovac), gde zasadi tog jagodičastog voća zauzimaju površinu od 400 hektara, propadaju jer zemljoradnici nemaju dovoljno radne snage da dozrele kupine na vreme uberu – upozorio je juče načelnik opštinskog Odeljenja za privredu i poljoprivredu Predrag Đorđević.

U DVE REČI

U DVE REČI

U porti srednjovekovnog manastira Kalenić kod Rekovca, juče je sportskim programom počeo 39. Sabor narodnog svraalaštva „Prođoh Levač, prođoh Šumadiju“, na kome učestvuje 20 kulturno umetničkih društva i izvornih grupa iz Srbije i gosti iz Grčke, Mađarske i Republike Srpske. Sabor traje od 1.

Bostan potpuno stradao

Bostan potpuno stradao

Opština Rekovac zatražila je juče od Vlade Srbije i Komisije za elementarne nepogode interventnu pomoć za saniranje štete od grada koji je tu opštinu pogodio 11. avgusta.
Nevreme praćeno gradom nanelo je štetu poljoprivrednim kulturama i putnoj mreži od 85,2 miliona dinara, utvrdila je Opštinska komisija za procenu štete.

Program za sve

Program za sve

Pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Ministarstva vera danas i sutra u Rekovcu, porti srednjovekovnog manastira Kalenić i na Letnjoj pozornici kraj Kalenićke reke, biće održan tradicionalni 38. sabor narodnog stvaralaštva „Prođoh Levač, prođoh Šumadiju“ na kome će učestvovati 19 kulturno-umetničkih društava iz Srbije.

Beračima malina dnevnica i do1200 dinara

Beračima malina dnevnica i do1200 dinara

U opštinama Šabac, Koceljeva, Vladimirci i Bogatić na oko hiljadu hektara pod malinom uveliko se traže dobri berači. Dnevnica je 1.200 dinara, sa plaćenom hranom i pićem. Za razliku od ranijih godina, prisutni su brojni otkupljivači a cena po kilogramu maline kreće se od 85 do 90 dinara.

Proslava čeka vladu

Proslava čeka vladu

Manastir „Kalenić“ kod Rekovca, izgarađen u vreme despota Stefana Lazarevića, obeležava ove godine šest vekova, ali će završnica jubileja biti mnogo skromnija nego što je ovo srednjovekovno zdanje od izuzetnog kulturnog, verskog i istorijskog značaja zaslužilo, izjavio je predsednik opštine Rekovac dr Pavle Mijajlović.