Meštani sela Dragova sprečili početak istraživanja litijuma u Levču 1Foto: Udruženje „Neko brine za Levač”

U selu Dragovo kod Rekovca su se jutros od sedam sati okupili nezadovoljni meštani Levča na lokaciji koja je predviđena za treću po redu istražnu bušotinu litijuma, bora i pratećih metala (predhodne dve su bušene prošle godine na lokaciji Donje Sibnice i izmedju Dragova i Motrića), obavestila je danas medije Marica Živanović Poljo iz organizacije „Neko brine za Levač”.

Prethodnog dana je na predviđenu parcelu doveženo nekoliko kamiona šljunka i rovokopač, prilikom čega je devastiran lokalni put kojim meštani stižu do svojih njiva. Danas je sprečeno terensko vozilo izvođača radova da pristupi lokaciji.

Na barikadi je oko 60 ljudi koji su se smenjuju. U jednom trenutku se pojavila policija koja je trazila da geolog koji je bio u vozilu ode sa njima i u policiji da podatke. Na zahtev okupljenih nije pokazan nikakav radni nalog niti rešenje. Meštani su rešeni da ne dozvole ove aktivnosti i spreče ugrožavanje njihove imovine, zdravlja, vode. Levčani i članovi Udruženja „Neko brine za Levač” su i dalje na barikadi.

List „Danas” je već u više navrata pisao o tome da je australijska kompanija „Jadar Lithium”, ranije „Resources” iz jugoistočne Azije, obezbedila četiri nove dozvole za istraživanje u Srbiji, koje se nalaze unutar Vardarskog pojasa sa litijum-boratima. Kompanija je obezbedila dozvole za istraživanje Ursule i Siokovac, pored postojeće Jadrarove dozvole za Rekovac, gde je u njenom prvom programu bušenja utvrđeno prisustvo očuvanih minerala borata i litijuma, kao i dozvole Dobrinja i Pranjani koje se nalaze u zapadnoj Srbiji.