Izvojevali smo malu, ali važnu pobedu: Ministarstvo odbilo jedan zahtev za istraživenje litijuma u Rekovcu 1Foto: Z. S. M.

 

Nakon tri godine uporne borbe, peticija, tribina, protesta, blokada saobraćajnica, danonoćnih straža, najpre u Dragovu, a zatim u Sibnici, dočekali smo da Ministarstvo rudarstva i energetike odbije zahtev kompanije Balkan istraživanja doo za produženje istražnog prava na jednoj od dve istražne površine na teritoriji opštine Rekovac, kaže za Danas Marica Živanović Poljo iz ekološkog udruženja „nEKO brine za Levač”.

Razlog za odbijanje, po njenim rečima, je to što nisu realizovali 75 posto aktivnosti predviđenih projektom.

Kako Živanović Poljo ističe ova odluka je obelodanjena juče na sednici Skupštine opštine Rekovac.

– Istražno pravo na drugoj istražnoj površini na teritoriji opštine Rekvac ističe 17. aprila i budno ćemo motriti da li će i za nju biti traženo produženje, kao i da se možda ne pojavi neka druga firma ili ista ova pod drugim imenom, što je njihov uobičajeni manir, podseća naša sagovornica.

– Ova, za nas veoma značajna, pobeda je snažan vetar u leđa da se beskompromisno i dalje borimo za svaku ugroženu teritoriju kao i za Levač, kaže Marica Živanović Poljo.

Takođe Levčani će i dalje uporno insistirati da se usvoji, sad već istorijska dopuna i izmena Prostornog plana opštine Rekovac kojom bi se sistemski sprečile dalje aktivnosti ovog karaktera u budućnosti.

– Pokazali smo šta sve udruženi možemo da postignemo, i zato nema opuštanja, borba mora da traje dok se ne odbrani dolina Jadra, jer to je suština svih problema, zaključuje ona. Poenta je da kompanija nije dobila produžetak za jednu istražnu površinu, jeste mala ali bitna pobeda. Mada to ne mora ništa da znači ako sistemski ne rešimo problem, objektivna i realna je ona.

Po mišljenju Marice Živanović Poljo, ali ne samo njenom nego i svih ostalih ekoloških aktivista samo tako se mogu odbraniti i Levač, Kosjerić, Dobrinja, Jagodina, Suvoborska greda, Gruža, Homolje, Valjevo i mnoge druge ugrožene lokacije.

Neka borba bude neprestana i #znamodanedamo, sa tradicionalnim ekološkim sloganima završava ona razgovor za Danas.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari