"Ratna zona" na Trgu Republike: Kako izgleda najnovije premeštanje kocki 1 Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

I ovog jutra je nastavljeno vađenje kocki na beogradskom Trgu republike, konkretno u Ulici Vase Čarapića. Zbog toga će u tom delu grada saobraćaj biti obustavljen sve do ponedeljka. Od temeljne rekonstrukcije 2019, pa do danas, čuvene kocke su zbog loše odrađenih radova premetane najmanje tri puta.

Kako se može videti na fotografijama, jedan deo kocki je kompletno skinut, a radovi su u toku.

Inače, radovi na temeljnoj rekonstrukciji Trga republike su izvršeni 2019. godine i tada su urađene pešačke zone, postavljena je kontaktna mreža i kocke na ulici.

Nedugo zatim, usledile su žalbe vozača motornih vozila i kocke su morale da budu okrenute na drugu stranu.

Tako su od rekonstrukcije Trga republike, koja je koštala više od osam miliona evra i trajala godinama, kocke premetane bar tri puta.

Obnova Trga republike trajala je zvanično od avgusta 2018. do avgusta 2019. godine. Međutim, jasno je da je trajala znatno duže. Teško je utvrditi i kada je tačno rekonstrukcija Trga bila završena, jer je nekoliko puta produžavana i bila na „popravnom“.

"Ratna zona" na Trgu Republike: Kako izgleda najnovije premeštanje kocki 2
Beograd 10.02.2024. Trg Republike, kocke, preslaganje, putari, radovi, skidanje, slaganje Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Trg Republike rekonstruisan je u vreme dok je na mestu zamenika gradonačelnika Beograda bio Goran Vesić.

Do danas precizno nismo saznali koliko nas je sve koštalo. Vesić je izašao sa cifrom od 768, 2 miliona dinara, što je više od 6 miliona evra, ali to je samo vrednost osnovnog ugovora.

Kako je pisao Istinomer, sa PDV-om, osnovni ugovor rekonstrukcije Trga vredi 921.915.481 dinara. Drugo, u septembru 2019. je izmenjen osnovni ugovor zbog neophodnih dodatnih radova.

U toj odluci navedeni su viškovi i manjkovi radova i njihova vrednost. Ispostavlja se da je bilo neophodno da se ugovore dodatna finansijska sredstva. A taj iznos je bio 33.821.876 dinara, odnosno 40.586.251 dinara sa PDV-om, što je vrednost ugovora podiglo na više od 960 miliona dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari