Arhitekta Đorđe Bobić: Vlast i kapital zajednički su napali i osvojili Beograd

Ostavite komentar


  1. Slucajno sam nasao neki isecak iz novina iz 2oo8 god. Isto se kritikuje investitorski urbanizam, otimanje grada od gradjana, iste price koje se pricaju i danas, samo u kontekstu krivice naprednjaka, a bilo je isto i za vreme drugih. Koji god su vladali Beogradom zadnjih 30 god samo su sebi namicali poslove i nekretnine

  2. I sve to kaže čovek koji je učestvovao u „prevratu“ početkom osamdesetih kada je metro bio nikad bliži, ali je lova iskorišćena za projekat „tramvajem u XXI vek“, čime je rqzvoj Beograda krenuo u rikverc. Licemer.

  3. P.S.
    Setih se da odvnegativaca za nezaborav, koji su dali svoj pun doprinos upropascavanju Beograda, pomenem i radoja stefanovica, predsednika Izvrsnog saveta skupstine Beograda (tadasnja gradska vlada). On je, osamdesetih godina zamenio metro tramvajem , kao resenje javnog prevoza, u Beogradu, i udario temelj ludilu i pljacki.

  4. Tacno tako! I sve je to sastavni deo i delo doktrina Kominterne, koje se uspesno sprovode od 1944.te do danas, a kulminirale su 70tih I 80tih, npr. unistavanjem Vracara, or strane sprege politicara lopova i njihovih saradnika urbanistа, npr. tzv. DUP-om Vracarski Plato, autora Djordja Bobica I Vlаdimira Macure.

  5. Ne mogu da napišem šta mislim o današnjoj gradskoj vlasti, pa i tzv. gradskom urbanisti, jer to ne biste objavili, ali ni ovaj, dok je bio gradski arhitekta, nije bio ništa bolji!

  6. Zašto pričate u ime građana?! U svakom slučaju meni više odgovara to što su mnoge ulice asvaltirane (nekada se 27. marta, Džordža Vašingtona i dalje nihe moglo voziti) i što su i neke fasade uređene, nego što ne mogu kupiti stan u Beogradu na vodi! Nisam ni planirao!….’Ajde, recite mi, meni neobrazovanom i nesnađenom, šta su prethodnici uradili, da meni, malo Čoveku, bude bolje i da lakše funkcionišem?! Da se razumemo, ne glasam nikoga, još od kada je Država Srbija, preko tadašnjih vlastodržaca uzrokovala moj drugi infarkt, ali svako ko mi na bilo koji način učini život komotnijim IMA MOJU PODRŠKU!

    1. Prvo se opismeni, pa ćeš i bolje hvaliti vlast! Kaže se asFalt a ne asValt!

  7. G-dine nesnađeni SSSS, dok ovih nije bilo, mi bogami sve po blatu i zemlji do članaka hodasmo, čim sa Trga Republike skrenusmo. Fasade sa zgrada otpadale, to sve golo bilo, bog da te sačuva. Mostova nismo imali, puteva nigde-sve kaldrma, nijedna fontana da pršti voda i blješti svetlo, sve mrak i tmina, svuda oko nas…. Pa jel vi stvarno mislite da su tek ovi nešto krenuli da rade ili samo imaju najmoćniju propagandnu mašinu, kojom sami sebe non-stop hvale za svaku moguću glupost i kič kojom načičkaju ovaj naš jadni grad !

  8. Djordju Bobiću bi bolje bilo da se ne javlja, sećamo se vrlo dobro kakav je on bio gradski arhitekta, skoro je bilo, nemamo svi baš kratko pamćenje. U njegovo vreme sve je bilo podređeno privatnim investitorima, samo neki primeri- ruglo od šoping mola na Ušću, ruglo od zgrada iznad i ispod Skupštine ( ćošak Kneza Miloša i Bulevara, i Takovske i Kosovske), rugla od metala i stakla svuda po centru beograda postavljana tik uz zgrade predratne arhitekture, pokušaj rušenja Gradič Pejtona zbog investitora, uništavanje zelenih površina po centru grada, kojih iovako ima malo, zbog investitora- naročito na Zvezdari i Vračaru, uništavanje Vračara dozvoljavanjem gradnje zgrada od 8 spratova u ulicama širine 5 metara…pokušaj zatvaranja Terazijske terase, zbog investitora, projektovanje Bulevara tako da se poseku svi platani, bez budžeta da se posade novi ( to je uradjeno donacijama firmi i gradjana, tek posle 3-mesečnog protesta), uzimanje ogromnih para za most na Adi…potpuno zanemarivanje koncepcije metroa u Beogradu…za njegovo vreme, želja investitira je bila zakon

Ostavite komentar


Društvo

Sigurne staze predstavile rad na Panevropskom programu za transport, zdravlje i životnu sredinu u Narodnoj skupštini 10

Sigurne staze predstavile rad na Panevropskom programu za transport, zdravlje i životnu sredinu u Narodnoj skupštini

Ministarstvo zaštite životne sredine Republike Srbije bilo je domaćin sastanka Partnerstva za zdravu aktivnu mobilnost u okviru sprovođenja Panevropskog programa za transport, zdravlje i životnu sredinu (Transport, Healthand Environment Pan-European Programme - THE PEP), koji je održan u Beogradu, u periodu od 23. do 25. aprila 2024. godine, a kojim je obeležen početak jednogodišnjeg predsedavanja Republike Srbije Upravnim odborom Panevropskog programa za transport, zdravlje i životnu sredinu, simboličnom predajom „štafetne palice“ Srbiji od strane prethodno predsedavajuće zemlje Austrije.

Naslovna strana

Naslovna strana za 27. i 28. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Jelisaveta Seka Sablić, glumica

Čitam Danas jer se ne bavi tabloidnim lažima.